IJSHEILIG
Brrrr, was dat even schrikken vanmorgen. Na een weekend van zon en rokjes was het vandaag ineens afzien dus toch maar weer sjaal om en muts op. Het zijn de IJsheiligen, de laatste dagen waarop nog flink koud weer te verwachten is. Dat klopt dus ondanks alle klimaatverandering. Komende nachten kan het nog licht vriezen aan de grond, oppassen dus.
Voor de tuin is het ok. Even wat minder groei, maar door de felle wind nog steeds wel erg drogend. We beregenen dus dagelijks. Potplanten wel 2 keer per dag! Wat we nog niet op pot hebben zijn de courgettes en de pompoenen. Die gaan eind van de week in de grond en alles wat we zelf niet planten gaat op pot. Voor al die mensen die nu ook tijd hebben om zelf groenten te verbouwen in hun achtertuin. Leuk hoor om zo je passie te kunnen delen!
Deze week hebben we prachtige rode en groene little gems klaar. Geplant half maart zijn deze kropjes dus binnen 8 weken klaar. Niet zo snel als de sla die we nu planten die kunnen er soms zelfs maar 5 weken overdoen. Er is nu zoveel licht en dus energie om op te nemen dat je het soms mijn kunt zien groeien. Dat geldt ook voor de asperges die vorige week met die mooie dagen soms wel 2 keer per dag geoogst moesten worden. De stagiaires stonden echt ervan te kijken!
Met de vorstkans van de komende nachten dekken we de aardbeitjes weer lekker toe. Een nachtvorst en alle bloemetjes die open zijn bevriezen en dan worden het geen aardbeien meer. De groenten in van het oogstaandeel zijn allemaal wel bestand tegen een vorstje. De raapsteeltjes ook gezaaid in maart geven een lekker pittige stamppot maar ook rauw of als soep zijn ze niet te versmaden.
Raapsteeltjessoep (van de buren)
Ingrediënten: 2 el olijfolie, 1 el boter, 1 fijngesneden uitje, 1 geperst knoflookteentje, 2 bloemige aardappels (in blokjes), 150 gr blauwe kaas, zout en peper, een bos raapsteeltjes en/of radiosloof. Bereiden: De ui, aardappel en knoflook 15 min zachtjes bakken. In soeppan met halve liter kokend water doen, raapstelen 10 min meekoken, kaas erdoor en pureren.
De radijsjes hebben we in allerlei vormen en kleurtjes. Gewoon rode, rode witpunt, ijspegels en french breakfast en zelfs soms een gele of een paarse: een mooi boeketje voor in een salade.
Voorjaarssalade
Snij de little gem in reepjes, gebruik een beetje van de raapsteel en snij de radijsjes in plakjes of bloemetjes om een mooie gemengde salade te maken. Lekker met een eitje, wat verse kaas en wat bieslookbloemetjes.
Vorig jaar hebben we weer een record aantal aardpeer geoogst. Elk jaar lijkt er niets aan te zitten tot na 21 september de plant zich realiseert dat het winter wordt en begint knollen aan te leggen. In het voorjaar, nu dus loopt dat allemaal weer uit. In de tuin wieden we iedere week nog steeds kilo’s weg... In de koelcel hebben we een flinke hoeveelheid de winter door kunnen bewaren zonder dat ze zich ervan bewust waren dat het al lente is. Vandaar deze zoete nootachtige knol in het voorjaar in het groentepakket. Aardpeersoep met shiitake is een klassieker op ons terras. Het recept kusje vast ergens terug vinden in de blogs op de website. Maar ik ben dit jaar helemaal verrast hoe lekker mijn dochter aardpeer vindt, het liefst geroosterd in de oven.
Aardpeer uit de oven
Schil de aardperen en snij ze in grove stukken. Wrijf ze in met olijfolie, leg ze in een ovenschaal en verdeel er plakjes knoflook over en eventueel zout zwarte peper en tijm. Zet 30 minuten in een oven van 180 graden. Even prikken of ze gaar zijn (zacht dus) en smullen maar. Lekker met een salade en falafel.
Last but not least de rabarber. Vorig jaar hadden de planten het heel moeilijk met de droogte en de warmte. Dit jaar hebben ze veel water gekregen en zijn ze weer op krachten gekomen. Dus nu de eerste keer van het jaar deze leuke groente die bij ons thuis toch vooral in toetjes wordt verwerkt.
Rabarber kruimeltaart
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij 500g rabarber in stukken van circa 2 centimeter en doe ze in een grote pan. Schil 500g appels en snij deze in plakken en voeg ze met de sinaasappelrasp en sap van 1 sinaasappel toe aan de rabarber. Breng het geheel aan de kook brengen en laat het circa 2-3 minuten zacht laten koken tot het fruit wat zachter begint te worden. Voeg 1 tl kaneel en suiker naar smaak toe en schep de vruchten in een ovenschaal.
Zeef 250g bloem in een kom en wrijf 125g boter door de bloem tot een kruimelig deeg. Voeg 100g suiker en evt geschaafde amandelen toe. Verdeel het kruimeldeeg over de rabarber-appelmassa en strooi er desgewenst nog wat suiker over. Bak de taart 30-40 minuten op 200 graden tot hij mooi van kleur is. Serveer de rabarber kruimeltaart warm of koud.