De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Prachtige peultjes

Gisteren was het Pinksteren, wat een prachtig weekend hadden we. De aardbeien zijn mooi gekleurd en heerlijk zoet! Gelukkig hebben we een plukploeg van mijn zoon met 2 vrienden die elke 2 dagen aardbeien komt plukken. Met zijn drieen zijn ze zeker 2uur bezig om 1 bed leeg te oogsten. Ze vonden ook deze grappige aardbei met een oog! Vorige week was het nog flink zoeken in het zelfoogstbed maar gelukkig haalden de meeste mensen er zelf ook een lekker bakje uit. De bakjes hebben we trouwens graag retour in het kader van duurzaamheid. Wij wassen ze af en gebruiken ze vaak meer dan 4 keer voor ze kapot gaan. En dan belanden ze natuurlijk in de PMD container.

Vandaag hebben we de eerste peultjes geplukt! Een van mijn favoriete groenten. Ze groeien nu meer dan 2 m hoog, vol bloemen, mooi en geurig en vol gezoem. Genieten zelfs voor het op je bord ligt.

Bosbietjes met heel mooi loof staan er nu in de tuin! Doordat we elke 3 dagen beregenen kan de biet gelukkig rustig doorgroeien ondanks de droogte. Het blad is nu prachtig en kun je goed gebruiken als snijbiet/spinazie, een 2 in 1 groente dus. Lekker in een bladerdeeg taartje met wat gecaramelliseerde ui en feta. De jonge bieten hoef je niet lang te koken, of in dunne plakjes geschaafd zelfs rauw eten. Ik laat zelf rauwe biet altijd even met azijn staan anders krijg ik kriebel in mijn keel. De eerste jonge bietjes eet ik eigenlijk vaak gewoon gekookt; met schil koken en dan na 15 min even in prikken om te kijken of ze gaar zijn, het velletje eraf vegen en dan in blokjes gesneden met wat zure room of olijfolie en wat geroosterde hazelnoten bij sla of rucola (en frietjes). Mmmm 

We hebben weer verschillende soorten kleine sla: kolibrie een mini kropsla of malibu een lollo rosso. Lekker met dit hete weer sla op een broodje zwarte-bonen-burger met geroosterde bosui. Rooster de bosui op een bbq of onder een gril tot het buitenste blad donker kleurt, stop de uitjes in een plastic zak of een kleine afsluitbare bak en laat het garen (met een scheutje wittewijnazijn). Voor 6 burgers: laat 2 blikjes zwarte bonen uitlekken, snipper een een ui en fruit die bruin, voeg 3 el bbqsaus en 2 tl hete gerookte paprika poeder toe en haal van het vuur. Rooster 50g walnoten en hak ze grof. Stamp de bonen, de walnoten, 2 verkruimelde beschuiten, 100g gekookte rijst of gewelde havermout en de uien. Maak van het mengsel 6 burgers (doe olie op je handen want anders plakt het vreselijk) Zet ze min een uur in de koelkast en bak ze in wat olie. Ook lekker om ze hierna in een ovenschaal wat pittige kaas erover te laten smelten. En dan op een broodje met wat sla en de uitjes (in stukjes gesneden net wat makkelijker te eten) of caramelliseer wat ringen uien voor erbij.

Op zandgrond is echte spinazie heel moeilijk te telen. Het moet heel veel bemesting krijgen om heel snel te groeien en het mag absoluut niet te droog, te heet of te koud krijgen want dan gaat het bloeien voor het oogstbaar is. Maar gelukkig zijn er veel andere soorten groenten die net als spinazie lekker blad opleveren. Een er van is tuinmelde. we telen allerlei verschillende soorten, van licht groene tot paarse, en een magenta-melde, die heeft bijna lichtgevend roze topjes en kan wel 3 m hoog worden. (boomspinazie) Gebruik het in een quiche of lekker in een roerbakschotel. Het slinkt veel minder dan spinazie dus je houdt er meer van over. Wel de dikke stengels verwijderen.

Rucola wordt naar mate de zomer vordert vaak wat pittiger. Lekker om het in een pastaschotel te gebruiken, met de bosui en een romige blauwschimmelkaas bijvoorbeeld. 

In de tuin merken we wel dat de droogte voor nog andere problemen zorgt dan watertekort. Er zijn ook heel veel luizen in de tuin. Gelukkig ook heel veel lieveheersbeestjes maar toch kun je in deze tijd vaker wat tegenkomen in de groenten. Goed wassen dus. Wij noemen ze vaak extra eiwit, opeten kan nl geen kwaad.