De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

BEDANKT!

Wat een verrassing dat we zoveel hartverwarmende reacties kregen. Ik schiet er nog steeds vol van. Deze morele steun was stiekem heel welkom want de inbraken hebben me meer geraakt dan ik dacht. Door de vele donaties heb ik dit weekend een alarm systeem kunnen bestellen. Die gaan we komende week installeren. Daarna zal ik een stuk rustiger slapen! We hebben ook bijdragen in natura gehad. Zo kregen we een kettingzaag zodat we het snoeihout kunnen verkleinen en krijgen we hulp bij de reparaties die we aan de gebouwen moeten doen. Van mijn collega Klaas krijgen een boventallige bosmaaier! Dus het groene gras kan weer gaan groeien! Dank jullie wel! Esther en de rest van het tuinteam

C620AA70-6AF8-4565-B31A-B973C3FDAA38.JPG

HULPACTIE ALARM

Lieve oogstaandeelhouders, klanten, vrienden, kennissen,

Hierbij een minder leuke blog, een oproep aan jullie, omdat we jullie hulp hard nodig hebben. Het afgelopen jaar vond er een ware inbraakgolf plaats op de Ommuurde Tuin. De afgelopen maand is er zelfs twee keer ingebroken: de schuurdeur is opengebroken met een breekijzer, de ruit ingegooid, de bosmaaier en kettingzaag gestolen, de grote vriezer is opengebroken en leeggehaald.
De politie kan helaas weinig doen en we zijn niet verzekerd, omdat die kosten te hoog zijn. Echter maken deze inbraken ons een beetje moedeloos. We hebben al allerlei maatregelen genomen, maar tot nu toe lijkt niets te helpen. We hebben veel schade en zijn genoodzaakt een goed alarmsysteem aan te schaffen. Zo hopen we te voorkomen dat er nog meer wordt gestolen, maar bovenal geeft dit ons ook een veiliger gevoel voor iedereen die op de tuin werkt. De kosten voor dit alles is bij elkaar zo’n 4500,- euro.

Nu zijn de stagiaires en vrijwilligers op ’t idee gekomen om een ludieke actie op te zetten om geld in te zamelen, zodat wij kunnen blijven doen waar we blij van worden: lekker duurzaam voedsel produceren.

Help je ook mee?

  1. Koop een kop koffie of thee voor een speciale donatieprijs (bijv. voor 25 / 50 / 100 euro)

  2. Maak het bedrag over naar IBAN: NL77 INGB 0003 2475 52
    (BIC: INGBNL2A)  tnv Ommuurde Tuin met als onderwerp ‘Alarm Koffie’ + je naam

  3. Met dit bedrag financieren wij een alarmsysteem en dekken we de schade

  4. Je kop koffie of thee kun je komen halen op de eerste winkeldag van de Ommuurde Tuin: zaterdag 2 mei 2020 tussen 10:00 en 17:00

  5. ‘Donaties’ boven de 50,- krijgen er een zelfgebakken stuk taart bij!

Alvast heel erg bedankt voor jullie steun! We kijken er naar uit jullie te zien op 2 mei op de Ommuurde Tuin!

Warme groet namens alle vrijwilligers, stagiaires en medewerkers van de Ommuurde Tuin
 

gespiesde spruitjes

Afgelopen zaterdag was het heerlijk weer en een heel geslaagde laatste zaterdag met veel aanloop. Samen met de vrijwilligers en stagiaires hadden we s avonds nog een heuse BBQ in onze bloesjes!

Vandaag echter heeft de vorst door de tuin gewandeld. Het seizoen zit er nu echt op. We dekken de wintergroenten voor de onszelf en de restaurants af met vliesdoek en gaan in winterrust. Ik ga eerst 9 dagen wandelen in de Eifel en daarna begin ik aan de administratie. De anderen gaan gewoon 3 dagen per week door met het onderhouden van de paden, snoeien van de houtwallen en het kruien van de compost.

IMG_3966.JPG

Deze week spruitjes! Er zitten flinke joekels aan maar ook leuke kleine. De planten zijn dit jaar zo groot dat ik niet weet of ik ze aan de stronk in het pakket kan stoppen. Dat zien jullie dus vanzelf. 

Spruitjesspiesjes doen het goed op de bbq maar ook gewoon zo op tafel. Doe eerst de spruitjes in een pan met water, gooi er wat zout bij en kook ze dan voor 3 minuten. Hierna giet je de spruiten af en zorg je ervoor dat ze onder stromend water weer afkoelen. Rooster in een koekenpan 2 eetlepels pijnboompitten en laat ze afkoelen. Schil 2 appels en snij ze in stukjes ongeveer zo groot als de spruitjes. Wikkel dan de appel in reepjes Parmaham. Hierna rijg je de spruiten en de appel om en om aan de spiesen. In een grillpan bak je de spiesen in 6 min rondom goudbruin en beetgaar. Om het gerecht af te maken leg je de spiesen op een schaal en strooi je de pijnboompitten en rasp je er wat pecorino kaas over. Genieten maar!

Tatsoi is een kleine variant van paksoi. Het geeft mooie kleine donker groene blaadjes die je kunt roerbakken of rauw eten als sla. Zo ziet het er ook wel uit, als een platte donkergroene slakrop. Eet je het rauw als tatsoi-salade combineer het dan eens met paddestoelen, rode biet en hazelnoten.

We hebben nog allerlei soorten pompoen op de schappen liggen. Het wordt dus een verrassing. We hebben de mooie bruingroene muskaatpompoenen, zo groot dat we die wel in stukken moeten snijden. Donkergroene alligator pompoenen, een beetje zoals de gewone oranje pompoen maar nootachtiger van smaak. Dat geldt ook voor de Crown prince, een blauwgrijze pompoen. Voor alle pompoenen geldt haal harde stukken schil weg. De schil kun je eten maar verwijderen zorgt voor een zachter resultaat. Moeite met snijden? Pof de pompoen eerst gaar in de oven, 30 min op 180 graden. Eerst aflaten koelen en altijd in prikken/snijden anders kan hij ontploffen. 

Het is alweer even geleden dat ik een pompoensoufflé heb gemaakt. Dat is geweldig comfort food. Het is heel zacht en goed te combineren met een frisse salade. Leuk om in kleine potjes te maken maar het kan ook als een soort quiche. Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt 3 el boter en laat 50g bloem hierin een paar minuten garen. Voeg scheut voor scheut de 2,5 dl melk toe er laat binden tot een dikke bechamelsaus. Draai het vuur uit en meng met 300g pompoenpuree van. Breng op smaak met peper en zout, denk er aan dat de kaas ook zout is. Splits 2 eieren en klop de eiwitten stijf. Rasp 100g pittige (geiten)kaas. Meng de kaas en de eidooiers met de pompoensaus en spatel er voorzichtig de eiwitten door. Vet een ronde souffléschaal in met wat boter en schep het pompoenmengsel hierin. Bestrooi desgewenst met wat pitjes (zonnebloem- of pompoenpitjes of sesamzaadjes) en bak een half uur in het midden van de oven. Het kan trouwens ook prima zonder de bechamelsaus, neem dan 400g pompoenpuree en een extra ei.



We hebben nog allerlei wortelgroenten, wortels, bieten, aardappels en pastinaak. Mijn dochter maakt het liefst een winterse ovenschotel met al deze groenten door elkaar in 2 cm dunnen reepjes of blokjes. Niet te groot want dan duurt het garen te lang. Meng de blokjes wortelgroenten met wat olijfolie en leg ze in een ovenschotel (niet te dikke laag) op bakpapier. Strooi er dan nog wat zout, peper en kruiden zoals rozemarijn, knoflook, tijm over. Zet het 30 min in de oven op 180 graden. Ergens halverwege een keer husselen en wellicht op het laatst nog wat sinaasappel rasp erover schaven.


Ook zijn er nog wat bladgewasjes in de tuin. Kropjes radicchio die je zowel voor salade kun gebruiken als in een warm gerecht maar ook hertshoornweegbree; een stevige mineraalrijke groente. Deze plant komt in het wild voor langs de zeekust. Hij is lekker, een beetje bitter en super gezond. Fruit een ui en een teentje knoflook. Voeg als deze net gaan cramelliseren de in stukjes van 3 cm gesneden hertshoornweegbree toe. Lekker bij pasta.

sweet potatoes!

Het grote opruimen is begonnen. De asperges zijn gehakseld en ook alle koolstronken. Nu nog de suikermais en de bonen en dan is het achterland leeg op wat winterbroccoli en spruiten na. Voor in de tuin staan nog volop bloemen en wintergewasjes voor de restaurants. Alle lege bedden gaan we de komende weken bedekken. Met mulch of met onze eigen compost. De andere bedden zijn al met groenbemesters bedekt zodat de grond deze winter rustig kan ‘slapen’ en niet wordt blootgesteld aan de regen. Vooral het bodemleven vind dit heel fijn.

De zoete aardappel heeft lekker liggen drogen en afharden in de kas deze week. Deze ‘tropische’ groente houdt van warme temperaturen. Bewaar hem dus bijvoorkeur buiten de koelkast.  Als een alternatief voor aardappel houdt de smaak het midden tussen pompoen en wortel. De kleur vaak ook hoewel er wit vlezige en paars vlezige zoete aardappels te vinden zijn,  zijn deze ‘gewoon’ oranje. Zoete aardappel is helemaal ‘hot’. Op internet vind je heel veel recepten. 

Deze zoete aardappelkroketjes vind ik echt super lekker. Wel een beetje werk en wat geklungel de eerste keer maar ik maak er nu gewoon veel in een keer en vries ze dan in.

Stoom 500g zoete aardappel blokjes in ongeveer 15 minuten beetgaar. Pureer ze en meng er 1 eidooier door samen met 1 el roomboter. Voeg peper en zout naar smaak toe. Meng er vervolgens 2 eetlepels (glutenvrije) bloem doorheen zodat het wat meer bindt. Voeg eventueel extra bloem toe. Dek dit af met en laat even afkoelen. Klop nog een ei met het resterende eiwit los en giet dit eimengsel in een diep bord. Een ander bord of schaal vul je met (glutenvrij) paneermeel. Strooi flink wat extra bloem op je werkblad of snijplank. De zoete aardappel puree is behoorlijk plakkerig en zo kun je er gemakkelijker kroketjes van maken. Bovendien plakt het eimengsel straks goed aan de ‘bloemige’ kroketjes. wrijf je handen in met olijfolie. Vorm van de puree eerst balletjes en rol ze vervolgens tot aardappel kroketjes. Haal ze door het eimengsel en vervolgens door het paneermeel. Als de paneerlaag te dun is herhaal je dit nog een keer. Verwarm (olijf)olie tot 180°C. Bak de kroketjes in 4-5 minuten goudbruin. lekker met citroenmaya en een groene salade.


De laatste planting prei is wat dunner dan 2 weken geleden. Maar groot genoeg om het pakket in te kunnen vind ik. Afgelopen week maakte ik weer eens nasi, met prei en wortel en reepjes omelet. Die komt deze winter vast vaker terug. De groenten in reepjes gesneden roerbakken in flink wat olie. Ik voeg naar smaak sereh laos en gemberpoeder toe. Dan de gekookte rijst mee bakken en nog wat sambal, ketjap en zout toevoegen. De omelet op het laatst erdoor scheppen. Lekker om te eten met satesaus en een paar stokes lamssaté. 


De laatste kolen, het is een mix van kleuren: groene spitskolen, witte platte Holsteiner, Bloemendaalse gele en rode drumhead. Roerbakken kan met al deze soorten maar je kunt ook een lekkere coleslaw maken. Snij de kool (zonder dik centrum) in heel fijne reepjes. Strooi er een beetje zout, wat appelazijn en wat citroensap over en kneed alles goed door elkaar. (voor de kleur kun je er ook wat wortel doorheen raspen) ik doe er op het laatst wat yoghurt doorheen en wat zwarte peper en gembersiroop. Ook lekker is om er dan nog wat zoets zoals reepjes abrikoos doorheen te mengen. Laat de sla minimaal 2 uur trekken en giet het extra vocht af. Garneer met radijsjes!


De radijsjes kun je natuurlijk op allerlei leuke manieren als rauwkost gebruiken. Maar er zijn ook lekkere recepten voor soep!

Radijsjes wassen en het groen. 6 radijsjes in heel dunne reepjes snijden. Heel kort blancheren in water met zout, laat ze schrikken in koud water en zet ze apart voor de garnering. De rest van de radijsjes en het groene blad klein snijden. 15 cm preiwit goed wassen en in ringen snijden. Fruit de restant van de gewassen radijsjes met het groene blad en de prei in een beetje boter. Blus af met 1 lt groente- of kippenbouillon en laat 5 minuten doorkoken. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat creme fraiche in het midden van de soep en strooi de reepjes radijs erover.

herfst herfst wat heb je te koop

Herfst herfst wat heb je te koop! Honderdduizend peertjes op een hoop. Onze oudste perenboom, de Alexandre Beurre Lucas, uit de tijd van Willem III is de enige perenboom die dit jaar meer dan 3 peren draagt. Hij draagt er dit jaar wel een paar duizend. Onze stagiaire Lara zoekt ze elke keer weer bij elkaar en sorteert de gekneusden en mini's eruit. Kleine maar lekkere peertjes van een eeuwenoude boom. Omdat ze zo klein blijven zijn ze niet geschikt als handpeer. Ik gebruik ze om taartjes mee te bakken. Ik laat de schil eraan zitten, halveer ze en verwijder de zaadjes. Dan bak ik ze zachtjes in wat boter met kardemom. Als ze mooi gekaramelliseerd zijn leg ik ze in een oven schaal en drapeer er een laag bladerdeeg over en bak het in de oven in 15min. lichtbruin en knapperig. Als je de taart dan omkiept (tarte tahin) en er een custard sausje overheen schenkt heb je een heerlijk toetje. (ook zonder custard trouwens)

Deze week zijn we echt flink aan het opruimen. De netten van de bessenkooi zijn opgerold, de helft van de bonenstaken zijn eruit en de courgette- en pompoenenvelden zijn zo goed als leeg. Nog even en ook de bedden van de asperge, de rogge en de mais zijn weer plat. Al het stro en stronken worden gehakkeld en de gewasresten gaan terug de grond in en verhogen we het organische stofgehalte in de grond. Zo slaan we al jaren steeds meer CO2 op in de ommuurde tuin!

IMG_3908.JPG

Omdat het vandaag, maandag zulk lekker warm weer is hebben we de zoete aardappels gerooid. Die houden van temp boven de 15 graden. Daarom liggen ze nu eerst een weekje af te harden in de kas. We hadden ook in dit gewas erg last van muizen dit jaar. Ik denk dat 30 procent van de knollen aan- of zelfs totaal opgegeten zijn. Ik hoop een paar weken strenge vorst deze winter!

Jan en Nicky hebben deze week de veldsla geoogst en minutieus schoongemaakt. Niet dat er dan nooit meer een zandje of slakje in te vinden is, met dit wisselvallige weer is veldsla van de vollegrond nu eenmaal wat vuiler. Ik vind de smaak van veldsla zo mooi, bloemig en nootachtig tegelijk. Ik eet het nu dan ook heel veel. In de zomer gaat dit zo snel bloeien dat het dan moeilijk buiten te telen is. Dus ik eet het in de pasta, op brood en soms zelfs in een stamppot. Dit is de laatste oogst en een extraatje deze week.

De regenboogsnijbiet is een goede vervanger voor spinazie. Dit recept heb ik aangepast van een van Loethe Olthuis. Ingredienten voor 4 p: 200g pasta (papardelle, tagliatelle of zelfs neutrale tortelini), 1 st citroen biologische,150 gr roomboter, 200 gr Hollandse garnalen even afgespoeld, 800 g spinazie of snijbiet (goed gewassen), 2 tenen knoflook fijn gehakt, 4 handjes Parmezaanse kaas vers geraspt

Gebruik een zesteur of grove rasp om citroenrasp te maken. Neem een steelpan en smelt op laag vuur de roomboter. Doe de rasp erin. De boter mag niet gaan koken. Laat dit een kwartier trekken. Breng water aan de kook voor de pasta. Pers de citroen. Zeef de citroenboter, doe er wat citroensap bij en breng op smaak met wat zout. Warm wegzetten. Afhankelijk van de kooktijd van de pasta het volgende doen, opdat alles ongeveer tegelijk klaar is: Neem een ruime gietijzeren pan of wok. Verhit deze met een scheut olie. Doe de knoflook erbij en schep een paar maal om. Doe dan de spinazie erbij. Neem een hand en scheur of snij de spinazie een paar keer voordat u het in de pan laat vallen. Er moet namelijk niet tè lang blad-met-steel zijn. Alles ineens in de pan zal niet gaan, maar schep om – het slinkt snel – en doe er telkens blad bij. Laat al omscheppend garen. Dit zal al met al tien minuten duren? Breng op smaak met peper en zout. Parallel hieraan kookt u de pasta. Giet de pasta af in een vergiet. Even laten uitlekken. Dan terug in de pan. De garnalen erbij en de citroenboter. Lichtjes verwarmen mag. Schep de pasta-met-garnalen in het midden van ruime borden. Drapeer de spinazie eromheen. Strooi er wat Parmezaanse kaas over en serveer.

IMG_3909.JPG

Butternutpompoen, is zachter dan de oranje pompoen van laatst. Is hij nog te hard om te snijden dan kun je hem in zijn geheel 40 min in de oven leggen. Prik er wel een paar keer in met een mes ander ontploft hij. (werkt trouwens bij alle pompoenen) Laat de pompoen afkoelen en verwijder de pitten en evt lelijk schil en de stengel. Nu kun je er soep van maken of een zoete pumpkinpie of wellicht deze simpele souffleetjes. (simpel, want bij echte soufflé klopje de eiwitten stijf.) Pel 4 teentjes knoflook en snij ze grof (even laten oxideren). Verwarm 2 el boter in een pan en voeg er de knoflook aan toe. Laat het op een heel zacht vuur 5 minuten zacht worden. schep er ongeveer 1kg pompoen door en verwarm het samen. Pureer de pompoen met 4 eieren, een bekertje crème fraiche en fijngesneden oregano of tijm, werk af met een snufje foelie, peper en zout. Vul met het mengsel ingevette muffinvormpjes en zet ze in een ovenschotel met water tot de helft van de hoogte van de vormpjes en bak ze 35/40 minuten - op de hoogste temperatuur - laat ze even afkoelen en keer ze om op een bordje. Serveren met een takje tijm.

Eet smakelijk,

Esther, Marieke, Elske, Pauline

en de stagiaires Jan, Jesper, Lara en Nikkie.

appels plukken en noten rapen

Herfst in de tuin: appels plukken, noten rapen en genieten van de kleuren en de zon en de prachtige oogst in de winkel. Maar ook: in de stromende regen veldsla oogsten, met stramme handen aardappels afwegen en genieten van een warme kop thee in de schuur. Nog een paar weken en dan oogsten we nog maar een of twee keer per week voor de restaurants. Wat lijkt mei nu ver weg en tegelijk nog maar net geleden. De herfstige melancholie slaat toe na dit weekend.

Kievits- of borlottibonen zijn mijn favoriete bonen. Ze hebben een prachtige tekening en ze smaken heerlijk romig. Na het doppen kook ik ze zo’n 10-15 minuten. Altijd even proeven of ze gaar zijn! Ze zijn geweldig in combinatie met de veldsla, wat paprika, komkommer en olijfjes erbij en je hebt een gezonde vullende maaltijd salade. Maar ook door de pasta of in een soep komen ze goed tot hun recht.

Vorige week was ik jarig. En voor mijn verjaardag nam Andre mij mee naar De Nieuwe Winkel. Dat was genieten! Het is super om je eigen groenten en kruiden te proeven in zulke mooie en inspirerende gerechten en omgeving! Emile kan toveren met groenten. Het gerecht op de foto is gemaakt met mijn kievitsbonen, die van vorig jaar. De gedroogde bonen zijn gekookt en tot tempé verwerkt. Er ligt een kruimige laag op met allerlei zaden en bloemetjes uit de tuin en erbij een crème van pastinaak. Het was in ieder geval heerlijk. Net als de andere 6 gerechten die in het menu zaten. Echt een aanrader!


IMG_3830.JPG

De prei is dit jaar echt heel goed gelukt. De meesten staan er fier en blauwgroen bij. Dat is de kleur van de sterkere winterprei die ook sneeuw en vorst kan verdragen. Ook de veldsla doet het goed in de winter. Maar deze zaai moet nu toch echt al wel op het bord. De blaadjes zijn ondanks de kou van afgelopen week alweer een stuk groter dan vorige week. Lekker nootachtig van smaak. Ook echt een herfstgroente.

Dat het de laatste weken zijn merken we aan de oogst. We kunnen niet overal meer voldoende voor iedereen oogsten. Het wordt dus een verrassing of je courgette of paksoi in het pakket vindt.

De laatste suikermaïs van dit seizoen gaat in het pakket. Lekker om zo te roosteren maar wellicht ook een goeie aanleiding om deze maaltijdsoep van Elske te proberen!

Zuid-Amerikaanse maaltijdsoep met aardappels, mais, lamsvlees en patacones

Dit is het geheime familierecept van een vriend uit Colombia, en het is mijn favoriete maaltijdsoep! De soep moet een uur of 3 doorpruttelen, dus houd daar wel rekening mee. Maar het is het he-le-maal waard!

ingredienten voor 4 personen: 1 grote ui*, 4 grote aardappelen*, 1 mais*, 4 tenen knoflook*, 2 wortels*, 1 takje tijm*, rozemarijn*, 1 takje snijselder* of peterselie, sap van 1/5e citroen*, 400 gr lokaal lamsvlees met bot*, half kopje verse droogbonen, zoals borlotti* of coco rose*, 1 casave wortel, 2 groene bakbananen, rijst, keltisch zeezout, peper, optioneel: hete pepertjes* naar smaak, avocado. (* verkrijgbaar in de Ommuurde Tuin)

Snij de ui instukken. Doe een flinke scheut olie / stuk roomboter in de pan en fruit de ui totdat het glazig is. Voeg het lamsvlees (in stukjes gesneden) toe en braad enkele min. Snij de knoflook in grove stukken en de wortel in plakjes en voeg toe. Bak kort mee totdat je de heerlijke geur van knoflook goed ruikt. Voeg nu water toe en vervolgens de aardappels (in grove stukken), droogbonen, tijm (van takje geritst), rozemarijn (van takje geritst), snijselder en of peterselie (fijngehakt), theelepel keltisch zeezout, paar snufjes zwarte peper, en optioneel: hete pepertjes naar smaak (in kleine stukjes gesneden). Voeg eventueel meer water toe zodat alles onder water staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur doorpruttelen met deksel op de pan.

Maak rijst voor 4 personen (dit eet je naast de soep, als vulling). Als je ‘lokale’ rijst wilt eten, kan je ook kiezen voor een graan dat in Nederland wordt verbouwt, zoals rogge - een heerlijk alternatief voor rijst!

Van de groene bakbanaan maken we Colombiaanse ‘patacones’. Die kan je in de soep serveren, of ernaast, als knapperige koekjes. Patacones maak je als volgt: Haal de schil van de bakbanaan af (maak een snee over de lengte en breek de schil er vervolgens af). Snij de banaan in stukken van 5cm. In een kleine koekenpan voeg je een cm laag olie toe. Frituur hierin de stukken bakbanaan (pas op dat ‘t niet aanbrandt!). Haal ze eruit en plet ze tot een pannekoekje tussen 2 planken / borden. Vervolgens leg je het pannekoekje weer in de olie en frituur je het een minuut of 2 tot lekker knapperig, maar niet aangebrand.

Nadat de soep 2,5 uur heeft gepruttelt, voeg je het laatste half uur nog toe: de mais (in vier stukken gesneden), de casavewortel (goed geschilt tot witte deel zichtbaar is, in vieren gedeelt, de kern eruit gesneden (kern weggooien) en de rest in grove stukken gesneden) en eventueel nog wat extra zout en peper naar smaak. Na totaal 3 uur pruttelen voeg je citroensap toe (of een scheutje balsamico-azijn) om de smaak extra op te halen.

Serveer de soep in een kom, met daarnaast een bordje rijst, wat patacones en avocado in stukken gesneden. Eet smakelijk!!

herfstzon en lamsvlees

Maandagmiddag baadde de tuin in de herfstzon. In de ochtend waren we verschillende keren doorweekt door fikse buien. De raapstelen en veldsla staan er sappig bij. De hoop pompoenen op het grasveld is na deze week waarschijnlijk flink geslonken want jullie krijgen er allemaal een in het pakket. We hebben nog flink wat aardappels in de schuur dus krijgen jullie of Alouette (donker rode schil), of Raja (licht rode schil), of Charlotte (gele schil) Ze zijn afnemend in kruimigheid.

De raapsteeltjes zijn van allerlei kleuren, meer of minder ingesneden. Ik ben altijd weer onder de indruk van de crimson red, een prachtig diepe kleur paars.

Deze week was ik bij de biologische zadenveredelaar Vitalis. Op de demo velden stonden zulke prachtige soorten sla. Ik hoop jullie volgend jaar te kunnen verrassen met golvende randen, spistse punten, paarse little gem of de Oostenrijkse glaziger sla.

Het volgende recept hebben we gekregen van de oogstaandeelhouders en is ook terug te vinden op de website.

Heb je zelf een lekker recept dat je met ons wilt delen dan vinden we dat heel leuk! stuur het dan naar abo@ommuurdetuin.nl

‘Orecchiete con cime di rape': oortjespasta met raapstelen (van oogstaandeelhouders Ida van Genderen en Dirk Bosch)

Ik heb een recept dat ik graag met jullie deel. Het is gebaseerd op 'het' recept van Puglia, een Zuid-Italiaanse regio: 'orecchiete con cime di rape': oortjespasta met raapstelen. Orecchiette 'oortjes' is een wat dikkere pasta soort, die vrij stevig blijft, meer bite dan gewone pasta. Geeft echt een ander effect dan zachtere soorten. Die raapsteeltjes zijn heel anders dan de onze. Het zijn flinke stengels met blad en een broccoli-achtige binnenste stengels. Ik heb het de eerste keer gemaakt toen jullie spruitkool in het pakket hadden en ik moest bedenken wat ik daar mee zou kunnen. Dit jaar maakte ik het al met een mengsel van andijvie met koolrabi en raapsteeltjes met spitskool. Dus steeds een combinatie van blad en stevige delen. (met deze raapsteeltjes zou je het dus kunnen combineren met wat broccoli)

Gebruik voor vier personen ongeveer 400 gram spruitkool (minder als er veel stevige delen en weinig blad aan zit). Houd het blad en de kleinste spruitjes apart, haal de grotere spruiten los en verdeel de stengel in kleine blokjes (die in 10 minuten gaar kunnen zijn). Doe spruiten, stengel en pasta samen in kokend water met een beetje zout en kook 10 minuten. Gebruik een ruime bakpan. Maak twee tenen knoflook heel fijn en bak zachtjes in olijfolie (is je dit te veel knoflook, houd dan de tenen heel en vis ze er na het bakken uit). Snijd vier ansjovisfilets fijn en laat ze zachtjes meebakken zodat ze smelten. Laat een klein gesneden half pepertje meebakken of voeg chilivlokken toe. Voeg eventueel nog wat in reepjes gesneden zongedroogde tomaten toe, dat ziet er leuk uit. Voeg tegen het eind van de kooktijd van de pasta de in stukken gesneden bladeren en kleine spruitjes toe aan het ansjovismengsel en bak even mee. Houd een kopje van het kookwater apart en giet het water verder af. Meng de pasta en groente bij het ansjovis-groente mengsel, giet er het kopje kookwater bij. Nog even doorwarmen en doorroeren. Serveer in olie (met knoflook) gebakken broodkruim (origineler) of met geraspte pecorino of parmezaan (vind ik lekkerder). Voor een vegetarische versie kan je het recept met alleen gedroogde tomaten maken, voeg dan bijv pijnboompitten toe, en gebruik geraspte kaas bij het serveren.

De pompoen (ook erg mooie nieuwe rassen gezien bij Vitalis trouwens) is heel lekker gewoon geroosterd in de oven. Vandaag heb ik een risotto gemaakt met een stuk pompoen en wat raapsteeltjes. Ook een lekkere combi! Pompoen bewaard gesneden heel goed in de koeling.

We hebben de laatste wortels gerooid. Er zitten verschillende kleuren tussen uit de rainbow mix maar stiekum deden de gewone oranje Amsterdamse Bak het toch beter. Volgend jaar zaaien we naast de zomerpeen ook wat meer winterpeen zodat we dan kunnen bewaren voor het vroege voorjaar. Het kleine rijtje van Rodelika heeft het goed gedaan dit jaar dus gaan we volgend jaar wat meer zetten. Deze mooie peen kun je na goed wassen (met een schuursponsje) halveren in de lengte en zachtjes bakken in wat olijfolie of een 20 minuten in de oven zetten. Doe er lekker wat zwarte (of rode) peper op serveer het met een sausje van yoghurt en tahin.

Naast de tuin in het Renkums beekdal staan de Kerry Hill schapen van Jip Terpstra. Omdat we ze dagelijks zien en in de gaten houden zeker tijdens de lammertijd en soms bij een bevalling kunnen helpen zijn het een beetje ‘onze' schapen geworden. Elk jaar moeten de jonge rammen naar de slacht voordat ze elkaar het leven onmogelijk maken. De schapen eten gras en worden alleen in strenge winters bijgevoerd met biologische brok. Ze krijgen geen antibiotica of andere medicijnen. Puur natuur dus! Tijdens de kookworkshops werken we zelf met dit vlees maar dit jaar hebben we nog hele mooie stukken stoofvlees van nek en malse koteletjes te koop. Ben je geïnteresseerd in wat van dit super lokale mannenvlees stuur dan een email en dan zorgen we dat je het bij je pakket kunt ophalen. Waarschijnlijk volgen later dit jaar nog meer lammeren en hebben we ook ander stukken te koop.

herfstige spruitenkoppen

De herfst is echt begonnen. na de koude nachten van vorige week is de wingerd prachtig rood gekleurd. Het gaf ons oogstfeest nog meer kleur. Het was heerlijk weer afgelopen zaterdag en er zijn heel veel mensen langs gekomen voor een rondleiding en/of een stuk taart. Wat een geslaagde dag en wat gezellig was het. Zoals je op de foto ziet zijn er gelukkig nog genoeg pompoenen over en die zullen jullie komende weken vast in het pakket vinden. Deze week is er prachtige prei in het pakket. Deze prei is in mei geplant en heeft in de halfschaduw deze hete zomer goed doorstaan.

IMG_3741.JPG

Lekker en makkelijk met prei is deze visschotel: fruit 300g prei zachtjes 5 minuten. Verdeel de prei gelijkmatig over de bodem van een ovenschaal. Bestrooi de vis (bijv. een mooie zeewolf filet) aan beide kanten met zout en peper en leg de stukken vis op de prei. Verdeel wat gehalveerde peppadew pepertjes over de vis en schenk er een borrelglaasje vermout (of sherry) over. Zet de schaal op het rooster in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven en laat de vis in ca. 12 min. gaar worden. Lekker met gekookte aardappelen of gnochi.

IMG_3743.JPG

De Romaanse sla is stevig en blijft erg mooi deze nazomer. De stevige sla kun je gewoon als sla eten maar het is ook erg leuk om te gebruiken als eetbaar bakje. Bijvoorbeeld met blokjes gebakken courgette met pittige garnalen, blauwe kaas of tofureepjes.

De bieten hebben allerlei kleuren. Diep rood, zonnig geel en gestreept. Helaas heeft deze laatste, de chioggia biet na het koken wat weinig kleur meer. Als je hem rauw in dunne plakjes schaaft en dan met witte balsamico of citroensap marineert blijft de mooie tekening zichtbaar.

Kale wie? Kale: spruitenkoppen! Kale in de zin van bladkool dus. En dan denk je aan boerenkool, palmkool of dus spuitenkoppen. Eind augustus, nu dus eigenlijk wat laat, halen we de toppen van de spruitkool af zodat ze grotere spruiten gaan maken. Die toppen zijn heerlijk zacht van smaak. Voor in de stamppot met gebakken kaas of (vega)spekjes! Omdat we niet voor iedereen genoeg spruitenkoppen hebben kun je ook palmkool of boerenkool vinden. Ook hiermee maak je een lekker stamppotje. Maar je kunt het ook lekker roerbakken met een uitje, wat knoflook en dan wat gekookte bonen zoals kievitsbonen of edamame erdoor en je hebt een hele lekkere lauwwarme salade.

IMG_3740.JPG