De prei is dit jaar echt heel goed gelukt. De meesten staan er fier en blauwgroen bij. Dat is de kleur van de sterkere winterprei die ook sneeuw en vorst kan verdragen. Ook de veldsla doet het goed in de winter. Maar deze zaai moet nu toch echt al wel op het bord. De blaadjes zijn ondanks de kou van afgelopen week alweer een stuk groter dan vorige week. Lekker nootachtig van smaak. Ook echt een herfstgroente.
Dat het de laatste weken zijn merken we aan de oogst. We kunnen niet overal meer voldoende voor iedereen oogsten. Het wordt dus een verrassing of je courgette of paksoi in het pakket vindt.
De laatste suikermaïs van dit seizoen gaat in het pakket. Lekker om zo te roosteren maar wellicht ook een goeie aanleiding om deze maaltijdsoep van Elske te proberen!
Zuid-Amerikaanse maaltijdsoep met aardappels, mais, lamsvlees en patacones
Dit is het geheime familierecept van een vriend uit Colombia, en het is mijn favoriete maaltijdsoep! De soep moet een uur of 3 doorpruttelen, dus houd daar wel rekening mee. Maar het is het he-le-maal waard!
ingredienten voor 4 personen: 1 grote ui*, 4 grote aardappelen*, 1 mais*, 4 tenen knoflook*, 2 wortels*, 1 takje tijm*, rozemarijn*, 1 takje snijselder* of peterselie, sap van 1/5e citroen*, 400 gr lokaal lamsvlees met bot*, half kopje verse droogbonen, zoals borlotti* of coco rose*, 1 casave wortel, 2 groene bakbananen, rijst, keltisch zeezout, peper, optioneel: hete pepertjes* naar smaak, avocado. (* verkrijgbaar in de Ommuurde Tuin)
Snij de ui instukken. Doe een flinke scheut olie / stuk roomboter in de pan en fruit de ui totdat het glazig is. Voeg het lamsvlees (in stukjes gesneden) toe en braad enkele min. Snij de knoflook in grove stukken en de wortel in plakjes en voeg toe. Bak kort mee totdat je de heerlijke geur van knoflook goed ruikt. Voeg nu water toe en vervolgens de aardappels (in grove stukken), droogbonen, tijm (van takje geritst), rozemarijn (van takje geritst), snijselder en of peterselie (fijngehakt), theelepel keltisch zeezout, paar snufjes zwarte peper, en optioneel: hete pepertjes naar smaak (in kleine stukjes gesneden). Voeg eventueel meer water toe zodat alles onder water staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur doorpruttelen met deksel op de pan.
Maak rijst voor 4 personen (dit eet je naast de soep, als vulling). Als je ‘lokale’ rijst wilt eten, kan je ook kiezen voor een graan dat in Nederland wordt verbouwt, zoals rogge - een heerlijk alternatief voor rijst!
Van de groene bakbanaan maken we Colombiaanse ‘patacones’. Die kan je in de soep serveren, of ernaast, als knapperige koekjes. Patacones maak je als volgt: Haal de schil van de bakbanaan af (maak een snee over de lengte en breek de schil er vervolgens af). Snij de banaan in stukken van 5cm. In een kleine koekenpan voeg je een cm laag olie toe. Frituur hierin de stukken bakbanaan (pas op dat ‘t niet aanbrandt!). Haal ze eruit en plet ze tot een pannekoekje tussen 2 planken / borden. Vervolgens leg je het pannekoekje weer in de olie en frituur je het een minuut of 2 tot lekker knapperig, maar niet aangebrand.
Nadat de soep 2,5 uur heeft gepruttelt, voeg je het laatste half uur nog toe: de mais (in vier stukken gesneden), de casavewortel (goed geschilt tot witte deel zichtbaar is, in vieren gedeelt, de kern eruit gesneden (kern weggooien) en de rest in grove stukken gesneden) en eventueel nog wat extra zout en peper naar smaak. Na totaal 3 uur pruttelen voeg je citroensap toe (of een scheutje balsamico-azijn) om de smaak extra op te halen.
Serveer de soep in een kom, met daarnaast een bordje rijst, wat patacones en avocado in stukken gesneden. Eet smakelijk!!