De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

gespiesde spruitjes

Afgelopen zaterdag was het heerlijk weer en een heel geslaagde laatste zaterdag met veel aanloop. Samen met de vrijwilligers en stagiaires hadden we s avonds nog een heuse BBQ in onze bloesjes!

Vandaag echter heeft de vorst door de tuin gewandeld. Het seizoen zit er nu echt op. We dekken de wintergroenten voor de onszelf en de restaurants af met vliesdoek en gaan in winterrust. Ik ga eerst 9 dagen wandelen in de Eifel en daarna begin ik aan de administratie. De anderen gaan gewoon 3 dagen per week door met het onderhouden van de paden, snoeien van de houtwallen en het kruien van de compost.

IMG_3966.JPG

Deze week spruitjes! Er zitten flinke joekels aan maar ook leuke kleine. De planten zijn dit jaar zo groot dat ik niet weet of ik ze aan de stronk in het pakket kan stoppen. Dat zien jullie dus vanzelf. 

Spruitjesspiesjes doen het goed op de bbq maar ook gewoon zo op tafel. Doe eerst de spruitjes in een pan met water, gooi er wat zout bij en kook ze dan voor 3 minuten. Hierna giet je de spruiten af en zorg je ervoor dat ze onder stromend water weer afkoelen. Rooster in een koekenpan 2 eetlepels pijnboompitten en laat ze afkoelen. Schil 2 appels en snij ze in stukjes ongeveer zo groot als de spruitjes. Wikkel dan de appel in reepjes Parmaham. Hierna rijg je de spruiten en de appel om en om aan de spiesen. In een grillpan bak je de spiesen in 6 min rondom goudbruin en beetgaar. Om het gerecht af te maken leg je de spiesen op een schaal en strooi je de pijnboompitten en rasp je er wat pecorino kaas over. Genieten maar!

Tatsoi is een kleine variant van paksoi. Het geeft mooie kleine donker groene blaadjes die je kunt roerbakken of rauw eten als sla. Zo ziet het er ook wel uit, als een platte donkergroene slakrop. Eet je het rauw als tatsoi-salade combineer het dan eens met paddestoelen, rode biet en hazelnoten.

We hebben nog allerlei soorten pompoen op de schappen liggen. Het wordt dus een verrassing. We hebben de mooie bruingroene muskaatpompoenen, zo groot dat we die wel in stukken moeten snijden. Donkergroene alligator pompoenen, een beetje zoals de gewone oranje pompoen maar nootachtiger van smaak. Dat geldt ook voor de Crown prince, een blauwgrijze pompoen. Voor alle pompoenen geldt haal harde stukken schil weg. De schil kun je eten maar verwijderen zorgt voor een zachter resultaat. Moeite met snijden? Pof de pompoen eerst gaar in de oven, 30 min op 180 graden. Eerst aflaten koelen en altijd in prikken/snijden anders kan hij ontploffen. 

Het is alweer even geleden dat ik een pompoensoufflé heb gemaakt. Dat is geweldig comfort food. Het is heel zacht en goed te combineren met een frisse salade. Leuk om in kleine potjes te maken maar het kan ook als een soort quiche. Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt 3 el boter en laat 50g bloem hierin een paar minuten garen. Voeg scheut voor scheut de 2,5 dl melk toe er laat binden tot een dikke bechamelsaus. Draai het vuur uit en meng met 300g pompoenpuree van. Breng op smaak met peper en zout, denk er aan dat de kaas ook zout is. Splits 2 eieren en klop de eiwitten stijf. Rasp 100g pittige (geiten)kaas. Meng de kaas en de eidooiers met de pompoensaus en spatel er voorzichtig de eiwitten door. Vet een ronde souffléschaal in met wat boter en schep het pompoenmengsel hierin. Bestrooi desgewenst met wat pitjes (zonnebloem- of pompoenpitjes of sesamzaadjes) en bak een half uur in het midden van de oven. Het kan trouwens ook prima zonder de bechamelsaus, neem dan 400g pompoenpuree en een extra ei.



We hebben nog allerlei wortelgroenten, wortels, bieten, aardappels en pastinaak. Mijn dochter maakt het liefst een winterse ovenschotel met al deze groenten door elkaar in 2 cm dunnen reepjes of blokjes. Niet te groot want dan duurt het garen te lang. Meng de blokjes wortelgroenten met wat olijfolie en leg ze in een ovenschotel (niet te dikke laag) op bakpapier. Strooi er dan nog wat zout, peper en kruiden zoals rozemarijn, knoflook, tijm over. Zet het 30 min in de oven op 180 graden. Ergens halverwege een keer husselen en wellicht op het laatst nog wat sinaasappel rasp erover schaven.


Ook zijn er nog wat bladgewasjes in de tuin. Kropjes radicchio die je zowel voor salade kun gebruiken als in een warm gerecht maar ook hertshoornweegbree; een stevige mineraalrijke groente. Deze plant komt in het wild voor langs de zeekust. Hij is lekker, een beetje bitter en super gezond. Fruit een ui en een teentje knoflook. Voeg als deze net gaan cramelliseren de in stukjes van 3 cm gesneden hertshoornweegbree toe. Lekker bij pasta.