Kerstpakket
Het is bijna midwinter. De dagen zijn heel kort, het is koud en donker en de groei van de planten ligt stil. Wij zitten zeker niet stil: We zijn het winkelhuisje aan het opknappen, Rianne verft de buitenkant en Henk en Andre pakken de binnenkant aan. Het werk aan de composthoop gaat altijd verder en in het nieuwe jaar gaan we het weer verspreiden. Dave en onze stagiaires hebben al het blad verzameld voor de bladcompost warme we een deel van onze potgrond maken. We oogsten de laatste groenten, wortelgewassen zoals aardpeer, yacon, oca, de laatste aardappels, en nu halen we ook de laatste bladgewassen eraf zoals sla uit de kas, winterpostelein, veldsla, mosterdblad en natuurlijk kardoen. Ik ben de laatste twee weken van november op vakantie geweest naar Toscane. Wat geweldig veel soorten radicchio hebben ze daar, en ook kardoen is daar overal te koop.
De koelcel puilt ondertussen uit… Dus het is hoog tijd om het kerstpakket te maken. We hopen dat het in het kratje past! Omdat we niet precies weten of overal genoeg van is is het bovenstaande een indicatie.
Verder hopen we dat iedereen een heerlijke wintertijd heeft en met deze laatste groenten-vitaminen-boost gezond het nieuwe jaar inrolt. En deel graag jullie kerstrecepten met ons via whatsapp of email!!
Het pakket kun je op dinsdag 10 december vanaf 16:30 ophalen aan de crocusstraat en vanaf 10u op woensdag 11 december op de ommuurde tuin.
Kun je het niet op die dag ophalen? Niet getreurd! Niet opgehaalde pakketten blijven nog een week staan. Volgende week verdelen we het onder onze vrijwilligers en medewerkers.
Yacon: Een grote knol die heel zoet smaakt. Het wordt ook wel appelwortel genoemd en de smaak ligt inderdaad in de richting. Het is heel sappig en je kunt het rauw gebruiken in salades of als een carpaccio. Nadeel is dat het snel verkleurd. Misschien kun je er met behulp van bietensap een leuk kleurtje aan geven. Andre heeft vorig jaar de yacon ingemaakt met dragon. Echt geweldig. Hij heeft nu ook een hele lading kapotte knollen mee naar huis. Verder is het bijzonder dat de knol niet uit elkaar valt als je hem kookt of grilt in de oven. Een hele goede toevoeging aan een veggie rosa tijdens het kerstdiner.
Muskaatpompoen: Deze pompoen smaakt zelfs een beetje naar meloen. De buiten kant is bruin maar aan de binnenkant zit donkeroranje zoet en geurig vruchtvlees. Je kunt hier heel goed een zoet-zure chutney mee maken, of zelfs jam. Maar een lekker soepje of in de curry kan zeker ook. Deze pompoenen wegen vaak meer dan 5 kilo en zijn heel mooi geribt waardoor het verdelen makkelijk gaat. Je ziet ze wel vaker bij de Toko liggen waar je een stuk kan laten afsnijden.
Stoofpeer: Winterriet is een grote stoofpeer die goed groeit op zandgronden. Het is een oud ras dat je niet snel tegenkomt. Als je deze peer heel lang bewaard is hij zelfs zonder koken lekker. Als stoofpeer snij ik hem na het schillen in parten en Kook het met een wat water en een stokje kaneel (of een theet yogi-thee) een 15 minuten daarna laat ik dat op de kachel verder sudderen tot het een roze kleur heeft gekregen. Vooral niet te hard laten koken! Lekker met custard of als een Tarte Tartin!
Kardoen: Vorige keer dat we kardoen in het pakket stopten waren er best wat mensen die het niet lekker bereid kregen. Van de familie Joor kregen we de tip om het mee te laten stoven in een groentecurry. Het moet wel echt een half uur stoven dan raak je het bitter kwijt en hou je een artisjoksmaak over. In Italie wordt het gestoofd en vaak geserveerd in een roomsaus of gewoon als een van de groenten in een groentesoep gegeten. Vind je dat bitter erg spannend kook het dan eerst (in dunne stukjes gesneden zoals bleekselderij) 15 minuten. Gooi het water weg en doe de gestoofde kardoen bij de soep of de curry.
Spruiten of boerenkool: Helaas hebben niet alle spruitkooltjes het overleefd dus kunnen we niet iedereen van spruiten voorzien. Niet getreurd we hebben een ander lekkere winterkool, boerenkool. Allebei heerlijk voor een stampotje De bladeren van de spruitkool kun je hier ook goed voor gebruiken.
Radicchio: Ik was er net al lyrisch over. Het is een van de mooiste bladgewassen die we telen. Dit ras of eigenlijk mengsel heet Variegato, en er zitten dus allerlei kleurtjes en vormen in. Sommigen bleken niet zo goed tegen vorst te kunnen als anderen. Voor iedereen een klein kropje. Langer op het land laten staan tot het voorjaar werkt helaas niet omdat de muizen de wortel van de radiccio zo lekker vinden dat de kropjes na de kerst meestal allemaal los op het land liggen. (De reden dat we voor kerst alle wortelgewassen geoogst moeten hebben.
Sla-mix: In de tuin staan nog allemaal lekkere blaadjes zoals winterpostelein, veldsla, mosterdblad en in de kas zelfs nog wat eikenbladsla. Deze zou ik niet proberen te bewaren tot kerst maar gewoon lekker oppeuzelen. In een plastic bak of zak in koelkast kun je het trouwens wel ongelooflijk lang bewaren
Verder nog wat aardappelen, een kooltje en wat peterselie. Kokkerel ze!!!
Het eind van het seizoen - Oogstdelersdiner
Ik realiseer me dat ik geen verslag van deze prachtige avond heb verstuurd! Volg je ons op insta of zit je in de appgroep dan heb je al vanalles langs zien komen. Klik hier voor erg mooie foto’s van Dana. Voor de anderen hieronder wat foto’s en een klein verslag van een van de aanschuivend. Het was een enorm geslaagde avond. We werden enorm verwend door Lisanne en haar crew. (GROOT APPLAUS!) Het was een mistige zachte oktoberavond en met de aankleding van Rhea was het sprookjesachtig in de tent.
Amunda; “De oogstmaaltijd bij de Ommuurde Tuin was een feestelijk einde van het seizoen. De gerechten hadden allemaal een bijzonder en een voor mij nieuw element of ingrediënt (parelgerst!) of de manier van bereiden was heel verrassend (iets met bietensap? en een heerlijke crème bij het dessert). Ik had heel gezellige tafelgenoten met interessante verhalen. Volgend jaar weer doen!!!"
Vrijwilligersuitje 2024: Half november organiseerden Rianne en Kristel (onze evenmanagers) voor onze vrijwilligers een uitje op de Hooilanden en bij tuinderij het Lichtveen. Na lekkere koffie en brownie werden we rondgeleid door de stallen, langs de koeien en daarna naar het land waar Pauline (sommigen kennen haar nog van een paar jaar geleden toen ze in de ommuurde tuin werkte) met Chris 3 jaar geleden een tuinderij zijn gestart. Gezellig om naast de koffie en het werken in de ommuurde tuin nu ook eens samen wat te gaan doen en geïnspireerd te raken door andere boerenverhalen.
VOOR DE AGENDA
Maretak Aktie kerst 2024
Elk jaar verkopen we maretak bosjes voor het goede doel. Kerst wordt vaak gezien als een tijd van vrede maar helaas is dat voor veel mensen deze winter niet zo. We steunen met de opbrengst het rode kruis om mensen in oorlogsgebieden bij te staan en hopelijk een lichtpuntje te brengen. Wil je ook zo’n mooi bosjes (om onder te zoenen) ophangen of weggeven. Ze zijn komende woensdag te koop op de ommuurde tuin en anders te verkrijgen bij onze streekwaar-collega's de Gieterij, de Hoge Born en op de StreekWaar marktkraam op zaterdag in Wageningen.
Winterbijeenkomst 5 februari met een oogstdelers diner met winterse taarten en salades (wie wil helpen koken?) en hierna een terugblik en vooruitblik met plaatjes en cijfers. Tijdens deze bijeenkomst hebben wij als tuinders hebben wat vragen voor jullie en we laten natuurlijk het financiële plaatje zien waarmee we de jaarlijkse bijdrage berekenen en kunnen oogstdelers ook onderwerpen aandragen.
We wensen iedereen een smaakvolle kerst en hopelijk tot in februari of anders volgend seizoen!
Dana, Esther, Helen, Ilse, Kristel, Paloma en Rianne
en de rest van ons tuinteam