De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

diversiteit kent geen tijd

Wat een herfst! We starten vanaf oktober weer wat later. Het is donker en de temperaturen zijn ondertussen zodanig dat heel vroeg moeten oogsten ook niet meer zo belangrijk is. 

In het pakket deze week heel veel lekkers en veelal ook onbekend. De porties zijn soms wel wat kleiner omdat alles wat minder goed groeit nu de dagen korter zijn geworden. 

In de kas beginnen we de gewassen leeg te oogsten. Dus weer lekker tomaatjes in het pakket en een verrassing. We hebben nog wat komkommer, meloen, druiven, aubergines, pepertjes en paprika’s dat we een beetje random verdelen over de pakketten. 

In de tuin oogsten we steeds vaker fruit van onze ‘voedselbos’ planten. Zoals de akebia, ook wel schijnaugurk of chocoladewingerd. Een klimplant uit Japan en Korea met een een schelpachtig buitenkant die je kunt bakken aen een zoete worstachtige vrucht met een heleboel pitjes. Super zoet en geurig maar wel lastig eten met al die pitjes. Een echte delicatesse die je op het goede moment moet oogsten. Wie weet hebben we volgend jaar meer vruchten zodat we er in het pakket kunnen doen.

Vandaag hadden we een groep studenten die wilden weten wat de uitdagingen zijn in de tuin. Klimaatverandering, oftewel het weer was er een van. Droogte kun je makkelijk opvangen met beregenen maar de hoeveelheid regen van afgelopen jaar en daarmee samen hagende ziekten en plagen… Dat is wel echt een uitdaging. Daarom dit jaar ook minder wortelgewassen dan we meestal hebben. Ik heb nog nooit zoveel bieten en wortels gezaaid als dit jaar, ze op zien komen en weer zien verdwijnen… Hierdoor hebben we tot misschien maar 40-30% van de normale oogst. Gelukkig zijn er andere groenten die wel goed zijn gegroeid zoals de shiso en de hertshoornweegbree. Groenten die tegen een stootje kunnen! Daar gaan we voor en dan ook nog graag heel lekker en gezond. 

Een van de rare groenten zijn de prachtige zilvergrijze stelen/bladeren van de kardoen. Kardoen is een erg onbekende groente. Het is een variatie op artisjok. Je eet niet de bloembodems maar de bladstelen. Waar artisjok vaak fikse stekels heeft op de bladeren heeft de kardoen die weinig maar juist wel op de bloem. Grappig hoe dezelfde soort door het gebruik zo wordt veranderd naar een steelloos eetbaar gedeelte. Voor recepten kun je het best Google. Er is genoeg te vinden in Frankrijk waar het een delicatesse is en het vaak in een gratin wordt gegeten rond kerst. In het linkje een recept voor een lekkere pasta-saus. Ik heb er zelf wel stoofschotels mee gemaakt. De bittere smaak verdwijnt en je houd een lekkere artisjok smaak over. Het schoonmaken van de stengels doe je een beetje als bleekselderij. Je haalt het blad eraf en houd alleen de stengels over daarvan kun je met een mesje het zilveren huidje en evt uitstekende nerven afhalen. Je kunt er bruine vingers van krijgen en ook de geschilde en gesneden groente kan bruin kleuren dus bewaar de groente in een pan met water met wat citroensap en gebruik misschien handschoentjes.  Bij het bewaren in het water verdwijnen ook wat van de bitterstoffen. 

Pastinaak geeft me altijd een herfstig gevoel. Een super aromatische wortel die vroeger een van onze belangrijkste ‘vullende’ groenten was. Naar mate je de wortels langer bewaard hoe zoeter ze worden. Zeker nu we ze net geoogst hebben is het erg lekker als gebakken plakjes uit de pan en dan met zelfgemaakte dille mayo. Kom lekker dille plukken in de tuin of snoepen van de laatste aardbeien en frambozen!

Als groente erbij is roergebakken hertshoornweegbree. Fijn met wat gebakken shii-take of oesterzwammen en een klein scheutje sojasaus. 

De pompoen is een stuk van onze grote pompoenen. We telen Grote Witte Boer een Zuid-Afrikaanse pompoen, Nelson een blauw-grijs schillige pompoen en Reuze pompoen Rouge d’Etampes. Lekkere pompoenen voor soep (met een pepertje en komijn shiso) of als stukjes in een curry bijv ook met die peper en komijn shiso. Ook Kun je een stuk van de lichtgroen/bruine Langnek pompoen vinden Longue de Nice. Een soort butternut maar dan met met een lange nek waardoor je hele stukken zonder pitten kunt krijgen. Dat is makkelijk snijden. 

We hopen natuurlijk om wat leuke recepten te oogsten via de appgroep dus heb je een lekker creatief idee deel het dan graag!

Afgelopen zaterdag na een heftige stormachtige vrijdag was het prachtig weer, met gezellig wat aanloop en konden we na het opbouwen van de winkel genieten van een voetreflexmassage van Femke van Kampen uit Renkum die kennismakingsbehandelingen weggaf in de tuin. Een aanrader! 

Misschien was het stiekem mijn eerste verjaardagskanootje, want vandaag wordt ik alweer 49! Van de valappeltjes uit de bomen in de tuin en wat appels uit de tuin bij Andre hebben we een lekkere appeltaart gebakken voor tijdens de koffie.