oogstfeestjes
De koolrabi is deze week gered, van de rupsen van koolwitje en van het onkruid! Hierboven een foto voor en na! Onze Aeres stagiaires zijn lekker bezig! En ontmoeten samen met Rhea ondertussen onze meest ‘wilde’ hulpjes, de ringslang en de hazelworm! Met Rhea door de tuin is een super leuke belevenis. Wil je ook eens mee? Ze geeft komende zaterdag weer biodiversiteits-rondleidingen tijdens het oogstfeest.
Veel hulp deze week! Een groep van Upfield kwam een dagje vrijwilligerswerk doen. Ze hebben de bessen langs het hek vrijgemaakt van brandnetel en allerlei grassen en andere ongewenste kruiden. Lekker bezig!
De meeste groenten uit de tuin vinden hun weg naar jullie keukens. Een klein deel gaat naar restaurants. Adam is sinds kort de distributiefietser tussen StreekWaar leden en restaurants. Deze zijn op weg naar Linnaeus in museum het Depot in Wageningen met zijn supersonische groente-bezorg aanhanger.
In de kas verruilen we snackkomkommers voor koolrabi en sla. We hopen ze klaar te hebben voor het kerstpakket in december. Duurt dat zolang? Ja want de hoeveelheid licht is heel erg afgenomen. Het is wel lekker warm maar de planten hebben nu net zoveel licht als in maart… En het licht wordt steeds minder. Dit weekend is het de herfstevening. Dag en nacht zijn even lang. Tijd om naar binnen te keren en te reflecteren op het afgelopen groeiseizoen. Wat ging goed en wat ging minder. Wat doen we volgend jaar zeker weer en welke projecten gaan we deze winter aanpakken?
Dat gaat niet alleen over plantjes maar ook over mensen. Hoe vind je balans in werk en rust? In het team waren dit jaar veel veranderingen, er kwamen mensen bij en er gingen weer mensen weg. Hoe gaan we de tuin voor de komende 25 jaar organiseren en wat komt daar allemaal bij kijken? Gelukkig komt er met balans tussen dag en nacht ook rust in de tuin waardoor hier ruimte voor komt.
Dat naar binnen keren kan niet met wat voorraad op de plank dus we gaan deze week de pompoenen oogsten!!! Komen jullie helpen? Woensdag om 15u na een kop thee gaan we de buit binnen halen, wassen en opslaan. Na het harde werk gaan we lekker een kop pompoensoep eten bij het houtvuur.
Komende weken komen ze dan regelmatig terug in het pakket. Oranje, bruine, groene en blauwe pompoenen. Allemaal met een eigen smaak.
Naast pompoen een andere echt herfstige groente, dopbonen! Verse bonen hoeven maar kort gekookt en zijn heerlijk romig. We telen kievitsbonen, musseneitjes (kleine ronde witte boontjes uit Drunen), coco rosé, koebonen en black turtle beans. Verse dopbonen kun je garen in een stoofpot of eerst koken (15-30 min) en daarna gebruiken in bijvoorbeeld een lekkere bonenburger. (zie vorige mail) Afhankelijk van de rijpheid van de boon is de kooktijd langer. De echt jonge boontjes zijn vaak al met 10 minuten klaar! Op zoek naar recepten voor verse kievitsbonen? Zoek eens op verse borlotti. Dit is de Italiaanse naam voor hetzelfde boontje en onder die naam wereldberoemd om zijn romigheid.
De suikermais was heel wisselend gezet. Door de regen tijdens de bloei kunnen de pollen minder goed naar beneden dwarrelen en bevruchten ze de naar buiten hangende stampers niet. Het resultaat zijn kolven die niet helemaal gevuld zijn met gele korrels. Gelukkig hebben we genoeg mooie kolven voor alle leden! Gaar de kolven in de bladeren op een bbq of in de oven. De korrels drogen dan niet uit. Naderhand besmeren met een lekkere zoute boter/margarine. Daar kun je kruiden aan toevoegen. Kom ze plukken in de tuin. De beste manier om mais van de kolf af te snijden! Weet je meer keuken-hacks deel het in de app-groep!
De radijzen zijn weer lekker door gegroeid. Mooi allemaal kleurtjes voor in de salade of voor een fijne soep. Het loof is erg lekker dus gebruik het in een stoofpotje of door een omelet.
Veldsla is een van de weinige groenten die de slakken laten staan. Deze planting is prachtig gegroeid en heerlijk zacht blad. De bietjes zijn helaas een favoriet van jullie weekdier concurrenten. De bietjes hebben dus wat deuken waar er hierendaar al wat is voorgeproefd. We durfden ze niet langer op het land te laten staan omdat we bang waren dat er dan op een moment niets meer te oogsten was :-/
Hieronder een foto van een mooie simpele bieten salade van Ilse en Sarah.
Een trieste mededeling is dat Laurie ons na meer dan twee jaar gaat verlaten. We gaan haar heel erg missen in de winkel en aan de koffietafel. We kunnen gelukkig nog blijven genieten van de prachtige, door haar aangelegde bloembedden. Deze woensdag is ze nog bij de pompoenoogst en -soep dus kunnen jullie nog afscheid van haar nemen.
Hopelijk tot komende woensdag of zaterdag in de tuin tijdens onze oogstfeestjes.