ijssla, herfstblaadjes en leuke vooruitzichten
Op dinsdag 29 oktober wordt er voor alle oogstdelers een driegangen diner gekookt met de heerlijke herfstgroenten van de Ommuurde Tuin! Dit diner is bedoeld als afsluiter van het jaar, een moment om de Ommuurde Tuin te vieren en samen te genieten van al het moois dat dit seizoen heeft gebracht. Het idee is om samen te verbinden, te genieten van lekker eten en terug te blikken op het afgelopen seizoen.
Dit evenement wordt georganiseerd door o.a. Lisanne, een van de oogstdelers.
We hebben dit jaar ontzettend goede oogst kolen en pompoenen. Vooral de Longue de Nice een lange butternut-pompoen heeft het goed gedaan. Soms worden het leuk kleine pompoenen en soms enorme dikke en lange pompoenen. Die snijden we dan in stukken. De mooiste stukken zijn die zonder pitten natuurlijk. Pompoenenschil kun je meestal eten. Alleen de beschadigingen op de schil blijven vaak hard bij het koken of roosteren. Haal alleen die eraf, dat scheelt schil werk!
Met deze kou bedenk ik thuis toch vooral soepjes. Lekkere groente soepjes met pompoen of een minestrone met allerlei groenten en wat paddenstoelen. Vanavond wordt de pompoen een curry met ui en Hindoestaanse garam massala. Lekker met wat roti en een frisse yoghurt-koriander saus. Maar pompoen past ook heel goed bij risotto. Ik ben fan van dit recept van Jamie Oliver met pompoen, salie en kastanje (zonder pancetta maar met parmezaan). Kastanjes kun je vinden in het bos tegenover de tuin! Het eerste paadje links leidt langs een kastanje.
In de tuin zijn nog steeds lekkere kruiden zoals salie en koriander te vinden en zelfs erg lekkere aardbeien hoewel niet meer zo zoet als wat weken terug.
Deze week hebben we het laatste bed prei geoogst. Er waren al wat gaten van de preimot te vinden dus dan haal ik het er liever zsm af. Dit jaar hebben we weinig last gehad van de preimineervlieg die is eigenlijk vervelender want die zie je veel minder snel. Prei is zo’n fijne groente om in huis te hebben. Je maakt zo een quiche of soep of je stooft ze in wat witte wijn. met tijm of oregano.
Verder een kool, we hebben allerlei kool in de tuin en proberen komende twee weken ieder een Chinees kooltje en een spits- of Savooie kooltje mee te geven. Gebruik de grotere bladeren om lekker rijst-shitake-kruiden pakketjes mee te maken! Blancheer zo’n blad eerst zodat het makkelijk te vouwen is. Ik denk alweer aan een lekker soepje… Tom Kha soep lekker met kokosmelk en oesterzwammen.
Chinesekolen zijn nu iets kleiner dan aan het begin van de zomer. In de tuin is er nu een veldslag bezig van schimmels tegen planten. Omdat planten zon nodig hebben om te groeien en in conditie te blijven hebben de schimmeles vanaf 21 september de overhand… Dus we moesten veel buitenblad weghalen.
In de tuin is nog allerlei sla te vinden. Het groeit heel langzaam met de kou en weinig licht maar we zijn heel blij jullie tot november van sla te kunnen voor zien. Deze week salanova, of te wel kleine krulsla. Daarnaast oogsten we ook de veldsla die we in augstus hebben geplant. In de kas staat ons laatste zaaisel veldsla. Die is bedoelt voor het kerstpakket. Net als andere zaaisels zoals winterpostelein en koolrabi. Onder het super schone dak, dank André, groeien ze dit jaar beter dan eerder. André heeft geen hoogtevrees en klimt in het voor en naseizoen op het dak om kalk erop te spuiten en er ook weer af te halen. Ik heb ernstig hoogtevrees dus ik ben super dankbaar voor deze hulp.
Deze week hebben we alle Mierikswortel gerooid. Deze pittige wortel groeit bij ons wat onregelmatig. Dus het beste is even goed schoonboenen met een borstel en dan raspen of hakselen. Het is super gezond maar de monsterachtige scherpte kan niet iedereen waarderen. Het is erg lekker bij bieten en bij vis. Als je het direct gebruikt meng je het bijvoorbeeld met mayonaise of yoghurt. Je kunt het ook inmaken met azijn of op olie zetten, maar let goed op bij het verwerken. De scherpe lucht kan je duizelig maken!
In de kas groeien ook nog pepertjes dus lekker om de gerechten nu wat extra warmte te geven. Ook snoeien we de laurier zodat iedereen wat blaadjes voor de soep kan hebben.
In de tuin is het in de ochtend echt koud en de dauw zorgt voor prachtige spinnenwebben en koude vingers. De stagiaires hadden afgelopen donderdag veel lol met het trekken van de klimaatdoeken om de warmtemenners te beschermen. Het spookte bij de courgettes! Ook was het de laatste dag van stagiair Daan die deze week afreist naar Costa Rica om te kijken naar bomen en slagingspercentages bij herbebossing.
Komende zaterdag 26 okt en volgende week dinsdag 29 okt en woensdag 30 okt zijn de laatste ophaaldagen met de traditionele chocomelk (ook vegan) en gluhwein (ook 0%). De zaterdag oogstdelers (2 nov) kunnen die laatste woensdag 30 oktober een pakket ophalen. Als het niet lukt staat het klaar in het afhaalhokje buiten de muur. Het is herfstvakantie volgende week dus laat me weten als je geen pakket hoeft of geef het weg aan de buren of andere mensen die van koken houden.
Deze laatste weken zijn druk! We proberen nog alle laatste herfstblaadjes van het land te halen Het ijskruid kreeg zoveel complimenten dat we nog een keer hebben geoogst wat er de laatste weken heeft gegroeid. Zo ook krijgen jullie de laatste NieuwZeelandse spinazie of snijbiet.
De NZ spinazie heeft harde groene zaden. Die kun je het best wel verwijderen net als de taaie dikke stengels. Judith vrijwilliger van het eerste uur heeft ze maandag heel precies staan schoonmaken maar zo net boven de grond kan er nog wel zand in zitten.
Ook oogsten we in dit seizoen rafelsteeltjes en mosterdblad. Lekker pittig voor in de stamppot. We snijden ze in deze tijd van het jaar ipv dat we ze met wortel en al uit de grond trekken. Dan kunnen ze soms nog wat terug groeien en kunnen we de rest van de winter ervan knabbelen als het niet hard gaat vriezen.
De eerste winterpostelein van het seizoen zijn dan eigenlijk de eerste winterblaadjes. Nu de duidelijke groenten langzaam zijn verdwenen, courgette heeft het nu echt opgegeven, bieten en wortels zijn er uit is het heel leuk om te zien wat er dan nog allemaal wil groeien. Winterpostelein is een heerlijk salade blaadje. Een inheemse wilde plant die ik soms in het bos op de Wageningse berg tegenkom.
Radicchio in een andere vorm dit keer. Treviso roodlof is een hoge krop. Een soort uit de kluiten gewassen witlof zeg maar. De mooie bladeren aan de buiten kant die groenig zijn kun je eten als een soort andijvie voor in een stamppot. De mooie lichte binnenste bladeren als witlof in een salade bijvoorbeeld.
De mensen die vorige week Chinese kool hadden krijgen nu een second flush kooltje, lekker om koolrolletjes mee te maken! En andersom degenen die een kooltje hadden krijgen deze week een Chinese kool.
Verder weer lekker stukken pompoen, dit jaar hebben de pompoenen het echt heel goed gedaan. Er zitten bij de aardappels ook salie blaadjes. Dat vind ik zo lekker passen bij pompoen. Je kunt de hele blaadjes licht bakken. Wat ook erg lekker is een pompoenpuree met fijn gehakte salie blaadjes. Ik zag pas een recept van gevulde pasta met pompoen en salie. Ik ga dit zeker eens proberen.