De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Sweet Indian summer

Indian Summer maar tussen de aardebeien planten staan heel herfstig prachtig wit doorzichtige paddestoeltjes te shinen. Die moesten vanmorgen op de foto!

De peen heeft dit jaar niet alleen bijzondere kleurtjes maar ook bijzonder vormen. Door de natte zomer zijn de wortels echt heel goed gegroeid. Maar soms wel alle kanten op wat leuke ‘mannetjes' oplevert. De regenboog wortels zijn vooral  in variaties van wit naar geel naar oranje te vinden. Paarse en rode wortels zouden er ook tussen moeten zitten maar die zien we zelden. Hier en daar zijn de wortels al voorgeproefd dit kun je gewoon wegsnijden. Wie we ook tegen kwamen was een koninginnepage. Deze prachtige rups hebben we naar een veldje gezet dat we niet gaan oogsten. Volgend jaar weer mooie vlinders in de tuin!

De bindsla is fijn stevig en bewaar je in de koelkast gerust een week. De andijvie is lekker voor de stamppot of fijngesneden als salade. 

In de kas zijn heel veel muiskomkommertjes te vinden. het plukken is een een heel leuk zoekklusje tussen de bladeren. Nu de andere komkommers aan het eind van hun groeiseizoen zijn gekomen is dit een leuk alternatief. De komkommertjes smaken iets zurig. Je kunt ze ook heel mooi inleggen in pekel om later te gebruiken. In de kas moeten we een deel van de tomaten weghalen omdat er phytophthora in is geslopen. De pruimtomaatjes lijken het nog wel te redden ik ga ze toppen en hopen dat de tomaatjes willen afrijpen. In de kas planten we nu herfstgewassen zoals koolrabi en paksoi. Het is een uitdaging om de teelten zo na en in elkaar te laten overlopen. 

Komende week lijken we een echte Indian Summer te krijgen. De suikermais is aan het afrijpen en kan zo’n warmte boost goed gebruiken. Net als de borlottibonen en de butternut pompoenen... en de tuinders zelf ook ;-). De eerste suikermais was al rijp dus deze week de eerste keer zo’n zoete delicatesse. Je kunt ze op de BBQ roosteren in hun jasje, dan krijgen ze ook een lekkere rooksmaak. Ook in de oven kun je de bladeren erom laten zitten. De mais stooft in zijn bladeren gaar zonder uit te drogen. Het snelste is gewoon een paar minuten koken tot de kleur van lichtgeel omslaat naar donkerder geel. Ik eet het graag met zout en peper en natuurlijk (plantaardige) boter.

Coco rose is een droogboontje dat je ook vers kunt eten. De kooktijd is dan beduidend korter als bij een volledig gedroogde boon: 10 minuten of iets langer. Even proeven dus. De boontjes zijn van een oud Noord-Frans ras dat prachtig rose is en kleine ronde boontjes geeft. Je dopt de bonen als je ze gaat gebruiken. Wil je ze liever gedroogd bewaren leg de bonen in de huls dan te drogen op een rekje. Deze boontjes zijn fijn als eiwitbron in een stoofschotel met tomaat en aubergine, gekruid met Harissa wat knoflook en peterselie.

Het nieuwe schooljaar begint en in de tuin starten ook nieuwe stagiaires! Sommigen hebben in de zomer ook al flink de handen uit de mouwen gestoken. Ze stellen zich de komende weken aan jullie voor. We starten deze week met Loes die al sinds half juni meewerkt. Loes loopt stage op maandagen en vrijdagen en is ook oogstdeler!

Hallo, ik ben Loes Hoogendoorn. Na ook leuk stagewerk op twee andere biobedrijven in de buurt, werk ik op deze prachtige tuinderij tot mijn afstuderen volgend jaar. Ik woon in Renkum met René en onze drie kinders en doe een opleiding biodynamische landbouw aan de Warmonderhof. Mijn milieukundige verleden bestond uit veel kantoorwerk en het is fijn om nu echt iets te DOEN in de biologische landbouw.


In de tuin kunnen we deze week in de middag goed schoffelen! Als het dan te heet wordt kunnen we de aardappelen uitzoeken in de schuur. Ook daar steekt de phytophthora soms de kop op. Wekelijks checken is echt een must. Verder hebben we heel veel bezoekers deze weken van collega-tuinders tot vrijwilligers van e Zonnebloem naar kunstenaars uit de hele wereld op zoek naar inspiratie. Gelukkig wordt het iets rustiger in de tuin en kunnen we hier ook tijd voor vrij maken. Komend weekend zijn er ook de afsluitende dagen van onze cursus voor beginnende tuinders. Dit jaar zijn weer 40 mensen bezig met het starten of verdiepen van een eigen initiatief op het gebied van agro-ecologische landbouw.