Oogstfeestjes
Op maandag zijn we in de ochtend druk met het oogsten voor restaurants en de planning voor de week. Deze week was er zo’n grote bestelling van de nieuwe winkel dat het amper in de Paus auto paste! In de middag hebben we op maandag tijd om de tuinklussen aan te pakken. Het onkruid is ondertussen weer aardig onder control! Ik sta de laatste weken dinsdag extra vroeg op om fris achter de computer te kruipen en een briefje te dichten, maar zelfs dat lukte niet want de computer was blijkbaar ook gaar van de warmte en werkte niet mee, gelukkig heb ik hem nu weer aan de praat. Ik kan me trouwens voorstellen dat iedereen na dit hete weekend gaar was. In de tuin hebben we echter weinig last gehad van de afgelopen hete en droge anderhalve week. De grond had nog meer dan voldoende vocht. Alleen de net ingeplantte aardbeien heb ik wel regelmatig water gegeven. Het was echt heerlijk weer even opdrogen en opwarmen. De courgettes begonnen direct weer meer vruchten te geven. Tijdens de regen afgelopen zomer zijn er ook veel bloemen niet bevrucht… Het was gewoon te nat voor de insecten om te gaan vliegen!
De suikermais is prachtig aan het afrijpen. Die lekkere kolven geven een prachtig en vrolijk kleurtje aan je maaltijd. Hou je niet van knagen dan kun je het er ook voorzichtig afsnijden. Hoewel ik het ook wel eens mensen het met een vork heb zien doen. Vaak lukt dat beter met wat oudere mais met harde korrels. Deze mais is zo vers en jong dat de korrels snel kapot gaan. Ik hoor graag andere tips om de korrels eraf te krijgen. Dan zijn ze ook geweldig in soep of in een lekkere Mexicaanse stoofschotel. De borlotti stond op de planning voor deze week maar is door de hitte zo snel afgerijpt dat we ze nog laten hangen tot ze allemaal droog zijn. Met de salie maak ik als de suikermais er weer is salie-boter. Bak de salie in een beetje olie of boter heel licht bruin. strooi er een klein beetje zout over. Laat afkoelen. Nu zijn de blaadjes heel lekker knapperig. Meng de gezouten knapperige blaadjes met zachte boter en laat het in de koelkast weer opstijven. Hierna kun je het in een blokje of plakje serveren bij de warme mais kolf. De blaadjes die je niet gebruikt kun je in een goed afgesloten pot een paar weken bewaren.
Het is echt bizar wat er allemaal gebeurde afgelopen week in de tuin. Naast de second wind voor de courgettes, het in een keer afrijpen van de borlotti zijn ook de Edamame boontjes ineens dik! Ik denk niet dat we die er voor de pakketten van deze week nog afkrijgen maar dan gaan ze in de koelcel en komen ze volgende week in het pakket! De eekhoorn zit nu dagelijks in de tuin (te schelden op ons) want de hazelnoten beginnen te vallen. De eekhoorns hebben altijd het grootste deel van de oogst maar dit jaar zullen ze het ook wel nodig hebben. In de bomen rond de tuin zitten bijna geen eikels of beukenootjes. Het koude voorjaar heeft een boel bomen verrast.
We oogsten nog steeds mooie sla en radijsjes. De radijsjes zijn ook lekker om te bakken. Ik had er door een stoofpotje gedaan en dit is gewoon lekker opgepeuzeld door zoonlief. Terwijl hij normaal niets van radijsjes moet hebben. Snijbiet eten we meestal als een soort spinazie met paddestoelen en room. Lekker bij een (verse) pasta met wat krokant gebakken salie. Omdat de courgettes en patisson zich zo happy voelden afgelopen week hebben we weer mooie oogst voor jullie. De patisson heeft een iets harder schilletje dan de courgette en gebruik ik met name om te vullen. Denk eens aan seitan-gehakt, kaas-crumble, of een tartaar van wortel met kappertjes. d
De grote courgettes lenen zich voor lange geschaafde plakken die je in een spiraalquiche kunt verwerken. Tip: halveer de courgette zodat je quiche niet te hoog wordt. De prei is helaas niet zo mooi. De preimot heeft flink zijn best gedaan dus we hebben de slechtste bladeren eraf gehaald maar er zit her en der nog wel gaten in het loof. Fijngesneden zie je daar gelukkig niets van.
POMPOENOOGSTDAG
Volgende week woensdag 20 september is het zover. We gaan dan het pompoenenveld leeghalen. Het is altijd een feestje om te zien wat er allemaal verborgen ligt! We hopen natuurlijk op nog meer mooie pompoenen dan vorig jaar. Alle oogstdelers zijn welkom mee te helpen en hierna bij het vuur mais te roosteren en een soepje te nuttigen. We starten om 13u en als het zo snel gaat als vorig jaar dan zijn we om 14:30 al bij het vuur te vinden.
Voorgesteld:
Heyhoi! Ik ben Dana en eerstejaars warmonderhof student. Na mijn studie taalwetenschappen en literatuur, waarbij ik veel bezig was met onze relatie tot de natuurlijke wereld en klimaatverandering communicatie, voelde ik het verlangen zelf mijn connectie te gaan verdiepen en ben ik een tijd op boerderijen en quinta’s gaan vrijwilligen. Hier ben ik gepassioneerd geraakt over permacultuur en agroecologie, en sindsdien ben ik hier over aan het leren - en sinds kort dus in de vorm van een opleiding biodynamische landbouw! Naast mijn stage werk ik ook bij een oesterzwam kwekerij. In mijn vrije tijd ben ik bezig met fermenteren, wandelen en wildplukken, fotografie en lezen, creativiteit en kunst.
Dana, tweede van rechts heeft deze zomer al veel dagen mee geholpen en is nu de lessen zijn begonnen op dinsdag en woensdag (en soms ook donderdag) op de tuin te vinden.
Ander nieuws uit de tuin:
In de tuin hadden we dit weekend de afsluiting van de cursus agro-ecologie in de praktijk. Een groot deel van veertig cursisten hebben hun plannen voor de toekomst gedeeld. Sommigen zijn al als tuinder aan de slag, anderen hebben stukjes grond op het oog of zijn nog op zoek. Het waren hartverwarmende dagen en ik ben altijd zo blij en dankbaar dat dit soort initiatieven inspiratie uit de tuin krijgen!
Ook was er donderdagavond een bijeenkomst van het Stroomgebied in de Ommuurde Tuin met wel 70 mensen. Binnen een EU project is een werkgroep aan het kijken hoe we in het Stroomgebied Zuidwest Veluwe ons meer kunnen verbinden met de regio en hoe voedseltransitie hiermee kan worden gestimuleerd. En kunnen we hier een biculturele beweging mee maken? Zeg maar: hoe verbonden zijn wij eigenlijk met onze grond en het voedsel wat daarop verbouwd wordt? Hoe verbinden we ons weer met de verschillende bewoners en het verschillende landgebruik in de omgeving? We verkenden onze roots en de geschiedenis van het Renkums beekdal, de heuvelruggen en de Gelderse Vallei. Heel interessant en dit jaar gaan we nog vaker bijeen komen om ook naar het nu en de toekomst te kijken op andere plekken in de regio.
Imkerij de Zwarte Bij zoekt opvolging. Wm van Grasstek imkert al 35 jaar in de Ommuurde Tuin. Over een jaar wil hij gaan minderen en zich richten op de bijen bij zijn huis. Er is dus ruimte voor een nieuwe imker waarbij Wim deze een jaar kan begeleiden om zo de kneepjes van het BD-imkeren bij te brengen.
23 september is het jaarlijkse oogstfeest van 10-17 met rondleidingen om 11u,14u en 17u en kraampjes van lokale producenten zoals Grebbeveld schapen, Robin’s Mede, Zalig Fruit Zoelen, Urban Funghi en dit jaar ook kunst!