De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

pompoenoogst

De eerste pompoenen!! Het ras is Amoro, mijn favoriet. Mooi dik vruchtvlees, in de vorm van een hart en heerlijk zoet. De pompoenen waren heel vroeg rijp dit jaar. Nu hadden de muizen dat al eerder door en namen elke dag een hapje hier en daar. Hierdoor hebben de pompoenen korstjes gekregen. Deze korstjes kun je niet eten en snij je er makkelijk af, de rest van de schil kun je wel gewoon eten. Hierna kun je de pompoenen verwerken in natuurlijk soep maar je kunt ze ook roosteren in de oven in stukjes. Gebruik je niet gelijk de hele pompoen dan bewaar je rest zonder zaden en zonder af te dekken in de koelkast. De zaden kun je ook bakken en eten als een snackje. De schil bijt je dan open, net als zonnebloempitjes. Maar je kunt ze ook 5 minuten in kokend water leggen en dan eerst het schilletje verwijderen. Leuk klusje tijdens je favoriete serie. De naakte zaden kun je lekker roosteren voor op een salade of ander gerecht. 

De eikebladsla is prachtig en lijkt minder last te hebben van de regen dan de andere sla die we hebben geplant. De enorme harde regenbuien zorgen helaas wel voor zand in de kroppen. Goed wassen dus!

Palmkool of cavolo nero is een hele donkere bladkool. De Italiaanse boerenkool zeg maar. In Italië eten de mensen het in allerlei gerechten, soepen, lasagne, pastasaus, op de pizza zelfs. Ik hou zelf het meest van deze stevige smaak in een rode pasta saus met ansjovis. Maar de sterke smaak van dit visje charmeert niet iedereen dus hier een linkje naar een collega boerderij met mooie recepten.

Vorige week vond ik de bietjes nog te klein. Ze zijn nu ook nog niet enorm groot op een enkeling na, maar wel erg lekker. Ik kook ze kort 25-20 minuutjes, veeg het schilletje eraf en dan snij ik de bietjes in plakjes. Ik vind bietjes met wat balsamico azijn erg lekker dus ik druppel er wat azijn over voor ik ze serveer. Deze week gaan ze onder meer door parelgort samen met wat stukjes geroosterde pompoen, kappertjes en bloemen van Oost-Indische kers en bloemen van knoflookbieslook en een dressing met walnootolie. De zaadjes van Oost-Indische kers kun je inleggen in pekel of in zoetzuur en dan krijg je een heel lekker verrassend knappertje. Gelijk een reminder! Er staan heel veel heerlijke kruiden in de ommuurde tuin. Vraag ernaar in de winkel!

De knolvenkel houdt wel van vocht. In de ochtend blijft de dauw heel lang in het loof hangen en is een prachtig gezicht. Wel regenkleding aan bij het oogsten! Of genieten van een tweede douche… De groente is zo smaakvol dat sommige mensen hem wat spannend vinden. Als je de venkel in een soep verwerkt is de smaak heel mild maar wil je hem echt ontdekken snij hem dan flinterdun in een salade. Wij snijden het grootste deel van het loof eraf omdat de knol dan minder snel uitdroogt. Eigenlijk zonde want je kunt dit fijngesneden ook prima eten. We hebben er een krat van staan als je hier wat van mee naar huis wilt nemen. 

Venkel is ook geweldig in risotto. Fruit een gesnipperd uitje en een teentje knoflook, bak de rijst even kort mee en voeg de juiste hoeveelheid water en/of bouillon en witte wijn toe. Snij de venkel in kleine blokjes en voeg deze 15 minuten voor de eindtijd mee. Rasp de schil van een (BIO)citroen en voeg naar smaak toe en ook wat citroensap voor een zuurtje. Op smaak brengen met zout en zwarte peper. Serveer met fijngesneden venkelgroen, shiso en/of wat rode peper. Ook lekker met geitenkaas of parmezaan.

Shiso of perilla is een Japans kruid wat de frisheid van munt combineert met warme geuren zoals kaneel of komijn. Het is een kruid wat weinig gebruikt wordt maar heel lekker is om te proberen in (Mexicaanse) stoofschotels met bonen maar ook fijngesneden in een salade. Het blad is wat taai en je kunt het dus ook goed gebruiken om kleine pakketjes mee te maken een beetje als sushi zeg maar. Er ligt nog een recept om te proberen waarbij je garnalen wikkelt in shisoblad en het vervolgens door een tempura deegbadje haalt en frituurt. Dat kan natuurlijk ook heel leuk met bloemkool of courgette-reepjes!

De aardappel van vorige week is trouwens in een bake-tray beland met worteltjes en door Giel gemaakte gerookte seitan met een salade van boontjes met basiel en mozzarella.

Vind je het ook leuk om je kookkunsten te delen? We krijgen graag inspiratie voor de weekbriefjes en we zouden ook graag op de website wat mooie recepten zetten.

Bij het verwerken van je groentepakket kun je best wat schillen e.d. overhouden. Als je het leuk vind zijn deze welkom om bij ons op de tuin weer tot compost gemaakt te worden. Zo houden we de cyclus klein!