De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Weer terug in de tuin

Ik ben terug van vakantie en zondag ben ik gelijk gaan kijken hoe alles erbij stond. Ik had natuurlijk geluk dat alles baadde in een zonnetje en weer was opgedroogd. Want wat een water is er gevallen de afgelopen weken. Ondanks dat ik dat wel aan de gewassen kan zien, meer schimmels en aantastingen van bijvoorbeeld koolgalmug staat de tuin er mooi bij. De bonen hebben duidelijk lastig met deze zomer. Ik vertrok met net de eerste grote oogst bonen en nu zien ze er al wat herfstig uit maar gelukkig toch nog volop bonen voor het pakket. Daar heb ik ook erg veel zin in! We hebben vooral cobra, de ronde bonen (groen en paars) en trebona de platte bonen. Deze twee rassen zijn heel sterk en geven vaak nog een tweede keer.

Ik ben naar een grote CSA boerderij in Duitsland, in Holstein geweest. Daar woont en werkt een vriendin van mij. Qua grootte, 450 ha met max 900 deelnemers is het totaal iets anders als de ommuurde tuin. De groenteteelt is op vele ha en met wel 7 grote tunnelkassen, maar daarnaast ook akkers vol granen en weides voor de koeien want zij zorgen ook voor zuivel en vlees. Het weer was daar niet beter maar wel heerlijk om te dwalen in een uitgestrekt land. Na ons bezoek daar zijn we verder naar het oosten getrokken naar Mecklenburg waar we tussen de meren hebben gefietst en gewandeld en veel hofladen hebben bezocht.

De dagen worden al duidelijk korter en ook de productie in de tuin neemt langzaam af. De courgettes geven niet meer elke dag een vrucht maar als we ze opsparen dan hebben we ook voor jullie weer een mooie oogst. Ik zeg courgettes maar er kunnen ook zappallito’s bij zijn. Een mooi donker groen zomer pompoentje dat je gebruikt als een courgette maar van binnen is hij licht geel en wat zoeter. Ik doe hiervan wel de zaden meestal weg.bOf een patisson een soort schotelvormige courgette met een wat frissere smaak. Beide kun je leuk vullen of gewoon lekker in stukjes gebruiken door de pasta. Terug in Nederland lagen er in de achtertuin van Andre een aantal enorme courgette op ons te wachten. Het is indrukwekkend wat een grootte ze kunnen hebben als ze de kans geeft. Bij ons in de tuin is het de Cocozelle, een oud ras die nog wel eens uitgroeit. Door zijn strepen is hij gecamoufleerd en neemt nieuwe stagiaires nog wel eens beet.

Koolrabi had ik in Duitsland op elke straathoek verwacht maar deze typisch Duitse groente was niet overal verkrijgbaar. Het is een heel sappig bolletje dat je ook lang kunt bewaren. Handig op vakantie dus. Grof geraspt is het een lekkere rauwkost voor bij een gerecht maar in reepjes roerbakken kan ook. Ik vind het soms fijn blokjes koolrabi langzaam gaar te bakken in wat room of olie. Het geeft een wat diepere smaak.

De laatste aardappelen zijn we deze week eruit aan het halen. De Alouette is in gestort en het onkruid neemt het over. Tijd om de aardappels naar boven te halen. Anders heb je kans dat de knollen kaal regenen en dan worden ze groen. In het pakket deze week de rode Emma. Een door en door roze aardappel. Lekker stevig dus ook goed om te bakken. Of om in zijn geheel te poffen in de oven en je gasten te verbazen. We hebben een mooie oogst van ongeveer 45 kilo per bed. Totaal zo’n 400 kg! We gaan komende weken nog een keer door alle bedden heen op zoek naar aardappels die zijn achtergebleven en daarna zaaien we dan de groenbemester in. Hieronder zie je de groenbemester die ze vorige week hebben gezaaid. Door al dat vocht stond het er in no time op! Heel leuk om te proberen om alle soorten als zaailing te herkennen.

Gister had ik, dacht ik, een snackpaprika mee naar huis genomen. Lekker rauw voor bij het eten. Het bleek een peper te zijn! Een hete verrassing en ik had gelukkig nog een pak yogurt in de koelkast om te blussen. Dit was een Padron blijkbaar een Russische roulette paprika/peper die ik bij de paprika’s had ingedeeld en geplant... Dus alvast de waarschuwing het ziet er misschien uit als een snackpaprika maar het zijn pepertjes. We hebben rode en groene jalapeno’s (niet heel heet) en mooie gele lantaarntjes NuMex Suave (niet heel heet) maar ook hele leuke kleine paarse pepertjes Lila Luzi. Laat de maat je niet bedriegen. Ze zijn heet! 

In de tuin spotte Metske hele mooie en stekelige zwarte rupsen op de brandnetels. De rupsen van de dagpauwoog! Zo leuk als je dit soort ‘onkruid’ her en der laat staan en dan te zien wat een prachtig nut het heeft. Naast het culinaire zeg maar.