De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

wirsing

De vakantie in volle gang. We zien veel nieuwe gezichten in de winkel en missen bekende. Geef je vakantie het liefst een week tevoren door. Ik ben zelf de komende weken ook wat aan het reizen. ik ga een bedrijf van een vriendin bezoek in Noord-Duitsland. het is het grootste CSA-bedrijf van Europa met 450 ha, 7 winkels rond Hamburg, een eigen kaasmakerij en slagerij. Ik ben er al eedrder in de winter geweest maar het lijkt me erg leuk het nu in overvloed te zien.

De tuin begint langzaam wat overzichtelijker te worden. De korenbloemen zijn bijna uitgebloeit maar de geel teunisbloemen, paarse bergamot en de lathyrus maken de tuin nu weer heel mooi. Laurie en Amke zijn druk geweest met het zaaien en planten van bloemen en kruiden. De middencirkel wordt steeds mooier. De sla heeft het een beetje moeilijk met al die regen. De kroppen leken groot maar de onderste bladeren hebben we weg moeten doen omdat ze aangetast waren. Naast een slaatje gaan er ook wat tomaatjes, radijsjes en basilicum in het pakket. 

De basilicum kun je makkelijk op frissen door een klein stukje van de steel af te knippen en in een glaasje water te zetten. 

Het weer is heel wisselvallig; gisteren waaiden we uit ons jasje, vandaag stond ilse tegelijkertijd in de zon en in de regen radijsjes wassen… dat geeft mooie luchten en soms hard rennen naar de schuur voor een regenjas.

De rode ui ligt te drogen onder het afdak. Meestal kan dit buiten op het pad maar zondag leek het toch niet erg te lukken. De uien kun je verder laten drogen door ze aan hun loof op te hangen zin een droge ruimte. 

We halen de laatste wortels uit de kas en de eerste wortels uit de tuin. Veel wortels buiten zijn gaan bloeien door het wisselende weer. Het is een prachtig gezicht en er komen heel veel insecten op af. Nu de wortels uit de kas zijn gaan we koolrabi planten. De kiemplantjes zijn opgekomen. Over een week kunnen we ze planten. 

In het pakket ook prachtige Savooie kolen. Deze groene kolen (wirsing in het Duits) kun je heel lang bewaren en de buitenste bladeren lenen zich goed om pakketjes mee te maken, even een paar minuten blancheren en je kun er vanalles in verpakken: van zoete gele saffraanrijst, tot een oosterse vulling met kip en taugé naar een pittige gehakt. Savooie kool lijkt echt een wintergroente maar je kunt er zelfs een heerlijke salade mee maken. 

Hieronder een prachtige foto van de oogstdelers fam Pausma van een gerecht met tuinbonen, bietjes en venkel. Ze hebben hun favoriete recepten in een pdf bestandje gezet dat ik graag met jullie deel. Als jezelf een lekker recept hebt dan kun je het ook met ons delen, met of zonder foto we zijn erg blij met nieuwe inspiratie.