zonsopkomst
Zonsopkomst op midzomer. Vanochtend om 4:30 stond ik in de tuin en zag de zon langzaam opkomen. De kleuren gingen van grijs blauw naar steeds feller groen met oplichtende gele teunisbloemen ertussen. Prachtig en met een enorm koor van vogels om me heen. Niet helemaal omdat ik me nu had voorgenomen de langste dag van begin tot eind mee te maken. Ik speelde het hele weekend al wel met de gedachte maar het is als tuinder ook wel erg fijn om eens wat langer in je bed te liggen ipv er nog vroeger dan anders uit te gaan. Maar het was of ze me een duwtje in de rug gaven de vogels in de tuin. Want ik denk dat zij het waren die het alarm vanmorgen om 4:15 af lieten gaan… 3 keer…
Dus ik stond gewapend met een spa in een lege tuin en werd begroet door twee merels op de muur. Misschien keken ze wel een beetje schuldig.
Midzomer dus! Een tuin vol groenten en zon. Heerlijk genieten van alle kleuren en geuren maar ook een heleboel werk. Alles lijkt wel tegelijk klaar te zijn. Deze week dus een vol pakket weer voor onze oogstaandeelhouders met radicchio, bleekselder, kapucijners of doperwten, krulandijvie, spitskool, gekleurde biet en koriander.
Een van de oogstaandeelhouders was vorige week erg blij dat er weer snijbiet in het pakket zat want ze maakt er altijd het volgende recept mee. Deze week kun je met het loof van de biet ook eens proberen.
Gebakken kikkererwten met snijbiet en Griekse yoghurt
Rits de snijbiet bladeren van de stelen. Blancheer de stelen 3 min kokende water, doe de bladeren er nog eens 2 min bij. Giet alles af, dompel de groente in koud water en knijp het vocht eruit. Hak de bladeren en stelen fijn. Verhit wat olijfolie in een koeken pan doe er 4 wortelen in kleine stukjes en 1 tl karwij (of komijn)zaad in, roerbak 5 min voeg daarna de snijbiet een 250g kikkererwten bij en verhit al scheppend 6 min. Doe er nu 1 fijngehakt teentje knoflook, 1 el munt, 1 el koriander en 1 el citroensap doorheen. Laten afkoelen en op smaak brengen met zwarte peper en zout. Roer voor het opscheppen 100g Griekse yoghurt (of kwark) en een el olijfolie doorelkaar en leg dat op de groenten. Doe er nog wat peper en olijfolie over.
De bieten, Alvro Mono, Chioggia en Burpees Golden zijn heerlijk zoet en met die mooie kleurtjes moet je ze eigenlijk maar best rauw eten. Geschaafd in hele dunne plakjes en dan marineren in een witte wijnazijn. Of je kookt ze apart. Ik vind bietjes heerlijk met kapucijners. Eigenlijk wil ik er dan geen rijst of aardappel meer bij. Maar misschien wel gemarineerde lamskoteletjes. Hoewel we nu andere (Skudde) schaapjes dan vorig jaar in de wei hebben hoop ik aan het eind van het jaar weer vers lamsvlees in de vriezer te hebben. Kan er nu al naar uitkijken.
Kapucijners in hun mooie blauw paarse huidje zijn sterke groeiers. Ze zijn nu meer dan 2 m hoog en vallen over de netten heen. Ook in de schil groeien ze hard. Zo hard dat ze anders dan de ronde erwten elkaar helemaal plat duwen waardoor ze wat bokking worden. Tijdens het plukken klinken doperwten ook anders dan kapucijners. De doperwten tokkelen gezellig als ze tegen elkaar aan stoten in het gewas, kapucijner zijn stil maar wel erg mooi. Kapucijners zijn iets bitterder dan doperwten en ik vind dat juist wel wat hebben. Ze houden een echte bite. Ook erg lekker in een burger trouwens. Ik kook ze dan eerst en dan prak ik ze grof, meng het met havermout, gefruite ui, verse kruiden (bijv koriander), wat zout, citroensap en -rasp, gerookt paprika poeder (hete) en een tl komijn. Ff goed kneden (evt nog een eitje erbij) en een uurtje in de koelkast en dan mooie burgers vormen en afbakken.
De radicchio en krulandijvie zijn beide een beetje bitter. Hou je daar niet van. Snij de bladeren dan dun en laat het een 10 min in ijskoud water staan. De bitterstoffen trekken er dan uit. De radicchio is niet altijd stevig als een bolletje maar soms ook meer een kropsla. Deze kun je ook prima gebruiken maar is wel iets bitterder. Ik combineer de radicchio graag met wat romigs en wat zoets. Bijvoorbeeld gewelde abrikozen en gorgonzola. Nog een bite van wat macadamianoten en vers gebakken brood erbij en je hebt een mooie maaltijdsalade.
Spitskool is een allemans vriend. Makkelijk te bewaren en zo klaar in een roerbakschotel met een lekker curry bijv. met wat bleekselder, ui en paprika. Fijngesneden voor een salade laat je de kool met wat azijn en zout 2 uur in de koelkast staan dan is hij lekker zacht. Leuk met geraspte wortel, cranberry en geroosterde cashewnoten. Mmmmmm