De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

kardoen en lamsvlees

De een na laatste week van het seizoen! Het is fris ’s ochtends. Gelukkig kunnen we in de loop van de dag wat laagjes afpellen. De groenten hebben ook laagjes gekregen. Tussen de afgedekte gevoelige groenten zoals yacon en shiso zijn we alweer druk bezig met volgend teeltseizoen. De winteruien gaan erin. Met wat mulch, bladeren hopen we ze door de winter te helpen zodat we heel vroeg al uien voor jullie kunnen oogsten. Ook zijn deze week de courgetteplanten opgeruimd en de bessenkooi weer opgedoekt. Het wordt steeds leger in de tuin. We zijn bijna klaar voor de winter.

Een onbekende groente voor veel mensen is kardoen. De kardoen heeft indrukwekkende bladeren. Prachtig grijs en groot. Het is een soort artisjok maar je eet hierbij niet de bloem maar de bladsteel. Om bij dit lekkers te komen snij je het blad langs de nerf weg. Het vlies trek je zoveel mogelijk eraf en de overgebleven bladsteel snij je in 2-4 cm brede stukjes en sprenkel er wat citroensap over tegen het verkleuren of doe het op het allerlaatst zodat het niet kan verkleuren voor het in de pan gaat. (Het lijkt zo een beetje op bleekselderij) 

Traditioneel wordt dit vaak gegeten in een stoofpotje met ui en lamsvlees. Fruit 1 ui en voeg de blokjes lamsvlees toe, bak het vlees aan en voeg de stukjes kardoen, een blaadje laurier, 8 cherrytomaatjes en wat plakjes wortel en een glas witte wijn toe en laat 40 minuten stoven. Breng op smaak met zout, zwarte peper en wat peterselie. Lekker met aardappel, pastinaak of brood. Geweldig veel artisjok-smaak, een wat steviger bite, ik begrijp niet dat dit zo’n onbekende groente is!

We verkopen weer lam!!! Het lamsvlees komt van 9 maanden oude rammen die niet meer te handhaven waren in de kudde van een vriendin van mij. Ze hebben hun hele leven heerlijk buiten op de heide van Warnsborn gelopen, geen antibiotica of extra krachtvoer gehad. Ze onderhouden daar een mooi stukje cultuurhistorie en natuur. Ze zijn dus super smaakvol en een milieuvriendelijke keuze als je graag (een keer) vlees eet. De prijzen voor het vlees zijn voor de luxe stukken zoals lamszadel, lamsrack of lamsschouder  24,50/kg; de minder luxe delen zoals poulet, gehakt en nekkotelet 19,50/kg en de lams-spareribs 9,50/kg.

De laatste pastinaak is geoogst. We teelden 2 rassen, White gem en Aromata. Ze doen niet veel voor elkaar onder. De eerste was wat mooier, de tweede ruikt wat zoeter. Hebben jullie een voorkeur? Op de foto de mini-wortels die we eruit hebben geselecteerd. Die vinden hun weg naar de restaurants, als die weer open mogen. 

De pastinaak was van oudsher een echte wintergroente. Hij bevriest nauwelijks en bevat veel suikers. Met bonen en uien was dit de basis van de Leidse hutspot waarmee belegeringen werden doorstaan. Ik oogst de pastinaak nu al ondanks dat hij prima de winter door in de grond kan blijven. Dit doen we omdat de muizen de wortel ook erg waarderen. En sommige schimmels kunnen in de grond de wortels zelfs in de winter flink aantasten. Ik hoop dat we voldoende oogst hebben om jullie van het voorjaar nog een keer te kunnen trakteren op deze zoete wortel. 

Naast een echte Leidse hutspot wordt de pastinaak steeds vaker gebruikt in roerbak schotels. Snij hem dan wel heel dun. Geroosterde pastinaak met pompoen en rode ui staat hoog op mijn lijstje makkelijke winter recepten, maar ik maak er ook graag soep mee. Het bindt van zichzelf sterk dus doe er niet te weinig water bij. Ik vind gember, wat citroen en gemalen korianderzaad erg lekker smaken hierbij. Maar het combineert ook goed met mosterd! Ondanks de uitgesproken smaak heel veelzijdig dus. 

De krulandijvie heeft nog steeds prachtige kropjes stevig blad dat je als sla kunt eten (met dille, sinaasappel, granaatappelpitjes en amandelen) of lekker in de stamppot doen. 

We hebben alle kool geoogst, het zijn kleintjes maar helemaal prima voor een kleine roerbakschotel met pompoen, curry en vegetarische balletjes. Maar ook een kleine quiche met ui, kool en spekjes lijkt me heen geslaagde bestemming voor deze schattige kooltjes. Het zijn, spitskooltjes, witte kooltjes (met soms een uitschieter van 1,5 kilo :-o), Savooie kooltjes en Bloemendaalse gele kool(tjes).

Extra groenten of vlees voor de winter bestellen?!

We hebben op voorraad nog aardappel, pompoen en lamsvlees.

De laatste woensdag en zaterdag staat er traditie getrouw gluhwein, chai en chocomelk voor jullie klaar op de tuin. Helaas kunnen we er geen echt feestje van maken maar graag bieden we jullie dit lekkers aan als een mooie afsluiting van het seizoen.

Eet smakelijk, Esther, Elske, Pauline, Nikki, Marieke en de rest van het tuinteam

Hieronder de bonen-palmkoolschotel van vorige week door Marion, een van de oogstaandeelhouders.

3950118f-7d68-4568-81fc-e46fade4c8bb.jpg