De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

applaus voor de bikkels

In de tuin laat de herfst zich van zijn natte kant zien. Stevige buien maken het werk er soms wel erg moeilijk op. Gelukkig hadden we vanmorgen wat droge uren waarin we voor het pakket konden oogsten.

Maar applaus voor alle vrijwilligers en stagiaires die zich niet laten afschrikken! Elke maandag en donderdagmorgen doen we met zijn allen een rondje tuin zodat we de klussen kunnen bespreken en iedereen een beeld krijgt van de processen in de tuin.

De herfst zorgt ook voor verkoudheid en regelmatig zit er dan ook weer iemand thuis uit voorzorg. Zo ook ik… met een verkouden duf hoofd tik ik dit briefje nadat ik de laatste updates en foto’s uit de tuin heb gekregen. Zo waren de raapsteeltjes prachtig hoorde ik maar de radijzen en bieten een beetje weinig. Normaal zoeken we dan snel een alternatief misschien staat er nog een ander gewas om wat mee aan te vullen maar de tuin raakt langzaam steeds leger en het oogstdeel is dus soms ook wat minder dan gepland. 

Zeker aan het eind en het begin van het seizoen kan een oogst best tegenvallen. Daarom hopen we winter 2021-2022 een kas te bouwen zo hebben we dan wat meer te kiezen in het voor en na seizoen en tomaten, komkommer en paprika’s in de zomer! Heb je hier nog leuke ideeën bij/voor dan horen we het graag!

Het is nu echt de tijd van opruimen en winterklaarmaken. De maisplanten zijn versnipperd en ook het aspergeloof is er af. De snippers bedekken de bedden voor de winter zodat het bodemleven lekker toegedekt op een rustig tempo het organische materiaal kan verteren. Op ons achterlandje staan nu nog pastinaak, droogbonen (niet dat die zo lekker kunnen drogen…), aardpeer, spruiten en nog wat kool. De kolen hadden er dit jaar niet zo zin in dus ik duim dat ze deze laatste weekjes nog wat willen groeien. Ook staan er vakken vol met groenbemester, knal groen en prachtig dicht. De bodem wordt zo goed bedekt en met een evt warm einde van oktober komt er ook nog bloei in waar de bijen nog van kunnen snoepen. Idealiter vriest de groenbemester in januari/februari dood net voor we er compost over aanbrengen.

Radijsjes worden meestal alleen als garnering gebruikt maar je kunt er ook een lekkere gerechten mee maken. Schaaf de radijsjes, een stuk wortel en een stuk komkommer (de zaadlijsten eruit halen) in dunne plakjes. Maak een dressing met 2 el olijfolie, een teen geperste knoflook, 1/4 fijngesneden jalpeno peper, 1 tl geroosterd en geplet komijnzaad,,1 tl limoenrasp en 3 el limoensap, 1 tl zeezout en wat zwarte peper. verdeel over de groenten. Verse koriander vind ik een lekkere toevoeging. Hierover kun je dan hete zoete pinda’s strooien. Geweldig om zelf te maken met 1/2 tl chipotle-peper vlokken, 90g ongezouten pinda’s een snuf cayenne peper, 1,5 el golden syrup 2 tl limoenrasp 1,5 tl limoensap, 1,5 el olijfolie. verwarm dat in een pannetje bak onder goed roeren in8 minuten kleverig geheel. stort het op bakpapier. Laten afkoelen en en in stukjes breken. Serveer met tacochips met gesmolten kaas. Vrij naar een recept van Ottolenghi - Flavours. Ik heb net dit nieuwe boek gekregen dus ben van alles aan het uitproberen. Soms alleen in mijn hoofd want niet alles is dit seizoen beschikbaar.

Aardappel heb ik in de zomer vaak alleen maar als frietjes interesse in maar nu het herfst wordt vind ik het steeds vaker op mijn bord. In de oven geroosterde aardappel is voor mij een favoriet, gewoon insmeren met olijfolie en rozemarijn, maar ook met wat meer spicy kruiden zoals harissa en knoflook of chaat-masala. 

De raapstelen kun je klaarmaken als salade maar in een roerbak wat rode ui en paprika vind ik ze ook erg lekker. Er hoeft van mij dan niet meer bij dan een mooie olijf- of sesamolie, zout, zwarte peper en wat citroensap. Lekker met gebakken tofu, wat soja saus en noedels. 

De laatste sla! Ja het is hard gegaan met de sla. Die rare hitte in september maakte dat de sla wat eerder klaar was. Nu nog de allerlaatste sla in het pakket. Rode bindsla en mocht dat niet genoeg blijken dan gaan we over op veldsla op zaterdag. 

De winnaar van deze week is de andijvie. Grote kroppen, mooi gaaf blad en een licht zacht hart. Was de andijvie wel goed voor je ze eet, door de regen spat er flink wat zand in en tegen de kroppen. Leuk om een stamppot te maken met andijvie, gekookte blokjes biet en geroosterde hazelnoten. Het zoet van de bietjes en knapperige en romige van de hazelnoten geeft een mooie combinatie met de licht bittere andijvie.