April roert zijn staart in mei
Wat een omslag! Ineens lijkt het weer winter… De groenten groeien nu dus ineens weer langzaam zelfs De rabarber die we eigenijk gepland hadden om in het groentepakket te stoppen laat nog op zich wachten.
Wel hebben we weer een overvloed aan tuinmelde. Ze is familie van de spinazie en kun je ook als zodanig gebruiken. De jonge blaadjes zijn lekker als salade maar ik gebruik ze graag in een quiche of in een groenteflapje van bladerdeeg met walnoten en feta. Ik doe er ook een klein beetje fijngesneden bosknoflook door voor de pit. De melde laat ik graag zichzelf zaaien. Zo heb je de vroegst mogelijke kieming.
Aardpeer is eigenlijk een rare naam voor deze knol. Hij is vaak gewoon mooi ovaal en de smaak neigt naar artisjok, vandaar ook de naam Jerusalem artichoke in het engels. De zachte zoete smaak en structuur maken hem geschikt voor soep. Maar ook in blokjes gesauteerd, zachtjes gebakken in wat olie is erg lekker vooral met wat knoflook en tijm. Zout en peper naar smaak toevoegen. Ik vindt het erg lekker bij een mooi stukje vlees maar het is ook erg verrassend met bulgur, gerookte paprika en gebakken paddestoelen.
In Zweden waar ik vorige week met Frederik elanden aan het spotten was, kon je overal bietjes krijgen. Op brood, als salade en vaak met appeltjes, gerookte vis of garnalen. Ook heel lekker met wat kervel erdoor!
De little gem is nog wat little maar het blijft een erg lekker kopje sla. Hij hoort in de beroemde cesar salade en blijft makkelijk 2 weken vers. Je kunt deze sla ook roerbakken of grillen in een pan. Met de temperatuur van de laatste dagen neig ik daar nu sterk naar!
onze stagiaires zijn geconcentreerd bezig met het pakketten maken